Τάρτα μπριάμ με φέτα και γιαούρτι



Υλικά


  • 1 έτοιμο χωριάτικο φύλλο για πίτα*
  • περίπου 1 μερίδα μπριάμ, σουρωμένο από το πολύ λάδι και κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού τριμμένα τυριά, π.χ. φέτα με γραβιέρα ή μανούρι με κασέρι ή ό,τι άλλο έχουμε διαθέσιμο
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χτυπημένα
  • 1 κουτ. γλυκού σουσάμι ή μαυροκούκι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για την ταρτιέρα και το φύλλο


Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα αυγά με το γιαούρτι, ρίχνουμε τα τυριά, το μπριάμ και ανακατεύουμε ελαφρώς. Λαδώνουμε μια ταρτιέρα, στρώνουμε μέσα το χωριάτικο φύλλο, κόβουμε ό,τι περισσεύει απ' τα τοιχώματα, το αλείφουμε κι αυτό ελαφρώς με ελαιόλαδο, απλώνουμε μέσα τη γέμιση ομοιόμορφα, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε για 30 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το φύλλο από κάτω ανασηκώνοντας την τάρτα με μια σπάτουλα και, αν χρειάζεται, συνεχίζουμε για λίγα λεπτά μόνο με την κάτω αντίσταση. Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και τη συνοδεύουμε με αγγουροντομάτα και ελιές.


*Αντί για φύλλο πίτας


  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 5 φύλλα κρούστας: αλείφουμε κάθε στρώση με λίγο ελαιόλαδο και, αν θέλουμε, σκορπάμε σουσάμι ανάμεσα στα φύλλα και ελάχιστο τριμμένο τυρί. Μετά βάζουμε τη γέμιση και ψήνουμε για 30 - 35 λεπτά.
  • Μπορούμε να βάλουμε 1 φύλλο σφολιάτας: το στρώνουμε στην ταρτιέρα, κόβουμε αυτό που περισσεύει από τα τοιχώματα, με ένα πιρούνι τρυπάμε σε πολλά σημεία την ταρτιέρα και το ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200° C. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170° C, προσθέτουμε το μείγμα μπριάμ - τυριών και ψήνουμε για 15 - 20 λεπτά.