Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 1 από 1

Θέμα: Ο τέλειος espresso στο σπίτι

          
   
  1. #1
    Εγγραφή
    02-04-2010
    Μηνύματα
    12.278
    Ευχαριστώ
    1.432
    Εχει 12.642 Ευχαριστώ σε 6.288 Posts

    Προεπιλογή Ο τέλειος espresso στο σπίτι







    Χρειάζονται τακτικά πειράματα καί διαρκής χωρίς σταματημό εξάσκηση.Δέν είναι,βλέπετε,εύκολο νά φτιάξεις τόν τέλειο espresso-είτε στό bar,είτε πολύ λιγότερο στό σπίτι.Κι’όμως δέν είναι αδύνατο,είναι απόλυτα δυνατό νά φτιάξετε ένα ιδιαίτερα πετυχημένο καί απολαυστικό καφέ espresso στό σπίτι.Αρκεί νά μή νομίσετε ποτέ ότι θά είσαστε έτοιμη/ος γιά τό πρωτάθλημα πού θά αναδείξει τόν/ήν καλύτερο/η barrista.....


    Nά φτιάχνεις καφέ είναι σάν νά ψήνεις κέικ.Υπάρχουν συγκεκριμμένα υλικά καί μία διαδικασία πού πρέπει νά ακολουθήσεις κατά γράμμα.Όπως υπάρχουν συγκεκριμμένοι κανόνες παρασκευής,γιά παράδειγμα,ενός κέικ σοκολάτας-τελείως διαφορετικοί από αυτούς πού χρειάζεται ένα cheese cake-τό ίδιο συμβαίνει καί μέ τούς κανόνες πού θά σάς εξασφαλίσουν τόν τέλειο espresso στό σπίτι.Εμείς εδώ αυτό θά κάνουμε,θά σάς τούς πούμε.Χαλαρώστε λοιπόν κι’ακούστε.


    ΤΑ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ


    1.Η μηχανή
    Δέν θά πάρετε μέ τίποτα μία από τίς πολλές μηχανές τού εμπορίου.Τό ιδανικό θά ήταν νά αγοράσετε μία καθαρά επαγγελματική μηχανή,μικρή μέ ένα μόνο “group”-κατάλληλη γιά μικρούς χώρους.Εκτός από όλα τά άλλα της πλεονεκτήματα,μία μηχανή αυτού τού τύπου διαθέτει πάντα αποσκληρυντή νερού.Άν όμως δέν μπορείτε νά τήν αγοράσετε,είναι δυστυχώς πανάκριβες,θά πρέπει νά ψάξετε πάρα πολύ μέχρι νά μάθετε τρείς-τέσσερις καλές ημιεπαγγελματικές μάρκες καί νά κάνετε τήν τελική επιλογή σας.Νά ξέρετε όμως ότι εδώ δέν έχει αποσκληρυντή νερού καί τέτοια καλούδια.Θά πρέπει νά μάθετε ποιό είναι τό πιό μαλακό μεταλλικό νερό(ποτέ επιτραπέζιο ή τής βρύσης!) καί νά τήν γεμίζετε μόνο μ’αυτό.Ένας όμως λόγος παραπάνω γιά νά έχετε πάντα τήν μηχανή σας σέ εξαιρετική κατάσταση,ρυθμισμένη στήν τρίχα καί τέλεια καθαρισμένη γιά νά μήν πιάσει άλατα


    2.Ο μύλος αλέσματος
    Εννοείται ότι θά έχετε ένα πολύ καλό μύλο γιατί έχετε βάλει τόν πήχυ τής ποιότητας πολύ ψηλά,έχοντας αποκλείσει τόν ετοιματζίδικο αλεσμένο καφέ.Σιγά-σιγά θά μάθετε καί ότι οι λάμες τού μύλου ρυθμίζονται ανάλογα μέ τόν τύπο τού καφέ πού πρόκειται νά αλέσουν καί ότι λίγο πιό ψιλός-λίγο πιό χοντρός απ’ότι χρειάζεται νά αλεστεί ο καφές,τό χάσατε τό παιχνίδι.


    3.Καφές ολόφρεσκος σέ κόκκους
    Γνωρίζοντας τίς ανάγκες σας καί τίς ποσότητες πού μπορείτε νά απολαμβάνετε ημερησίως,θά έχετε ολόφρεσκο καφέ-μόνο γιά λίγες μέρες.Τά χαρμάνια τής αρεσκείας σας θά τά βρίσκετε είτε στά σακκουλάκια τών μεγάλων σοβαρών εταιριών,είτε σέ ένα από τά speciality καφεκοπτεία πού έχουν ξεφυτρώσει σάν μανιτάρια.Θά αλέθετε καφέ μόνο τήν τελευταία στιγμή καί δέν θά τόν διατηρείτε παραπάνω από μισή μέρα.Ξεχάσατε κιόλας ότι ο καφές χάνει εύκολα καί γρήγορα τό άρωμα του;


    ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ


    1.Σωστή θερμοκρασία νερού
    Αφού θά έχετε προθερμάνει έγκαιρα τήν μηχανή,είναι επόμενο τό νερό νά φτάσει τήν σωστή θερμοκρασιά πού είναι 93-96ο C.H θερμοκρασία βρασμού τού νερού διασπάει τά ντελικάτα αιθέρια έλαια τού καφέ,καταστρέφοντας τό απολαυστικό του άρωμα.Η σωστή θερμοκρασία τού νερού βοηθάει κατά πολύ καί στήν δημιουργία τής τόσο ελκυστικής καί απολαυστικής “crema”.


    2.Σωστή πίεση
    Εννοούμε καί τήν πίεση τού καφέ στό “group”,πού πρέπει νά είναι 30 λίβρες(προπονηθείτε γιά νά τήν πετυχαίνετε πάντα μέ ακρίβεια),αλλά καί τήν πίεση τού νερού στή μηχανή πού πρέπει νά είναι μέ ακρίβεια 9-10 ατμόσφαιρες.


    3.Δοσολογία καφέ
    Πρέπει νά μάθετε απ’έξω ότι γιά μία δόση μονού καφέ,χρειάζονται πάντοτε 7 γραμμάρια φρεσκοαλεσμένου καφέ.Ένα «τσίκ» περισσότερο,ένα λιγότερο καί η απόλαυση τού καφέ ματαιώνεται....


    4.Χρόνος εκχύλισης
    Άν η εκχύλιση διαρκέσει αρκετά δευτερόλεπτα περισσότερο ή λιγότερο από 25,ξέρετε ότι κάτι δέν πήγε καλά.Γιά νά τό βρείτε,πάτε πίσω καί ελέγχετε από τήν αρχή,ιδιαίτερα λεπτομερειακά,όλα τά στάδια παρασκευής.


    Ξέρετε....όσο καί νά είναι απαραίτητοι όλοι οι κανόνες γιά τήν εξασφάλιση τής επιτυχίας,είναι σχεδόν θέμα μηχανικής εφαρμογής τους.Εκεί πού θά φανεί πραγματικά τί αξίζετε είναι εκεί όπου θά χρειαστεί νά δείξετε τί μπορείτε νά κάνετε «μέ τά χέρια σας»,άν μπορείτε δηλαδή νά συντονίσετε τά πάντα καί άν τό χέρι σας δέν είναι μόνο ικανό νά βάζει τήν σωστή ποσότητα καφέ στό group αλλά καί ανά πάσα στιγμή έτοιμο νά αντιμετωπίζει κάθε απρόοπτο.



    Τότε ναί,ο τέλειος espresso στό σπίτι θά είναι γεγονός.Μπράβο σας!


    Αλέξανδρος Σακκάς (alexsakkas.wine@gmail.com)





  2. Ο παρακάτω χρήστης σε ευχαριστεί lenin67 για το ποστ σου

    takisote (15-10-14)

Δικαιώματα - Επιλογές

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
  • BB code is σε λειτουργία
  • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
  • Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
  • [VIDEO] code is σε λειτουργία
  • Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας