Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 1 από 1

Θέμα: Εθιμικά γλυκίσματα του Δωδεακάμερου – της Εύης Βουτσινά

          
   
  1. #1
    Εγγραφή
    02-04-2010
    Μηνύματα
    6.972
    Ευχαριστώ
    1.249
    Εχει 10.841 Ευχαριστώ σε 4.879 Posts

    Προεπιλογή Εθιμικά γλυκίσματα του Δωδεακάμερου – της Εύης Βουτσινά

    Πριν από την κατά κράτος κυριαρχία των κουραμπιέδων και των μελομακάρονων, άλλες παρασκευές είχαν το πρωτεία στις διάφορες περιοχές κατά τις άγιες ημέρες των εορτών.



    Τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια -οι τρεις μεγάλες γιορτές μαζί- ονομάζονται, λόγω της διάρκειάς τους, Δωδεκά(η)μερο. Αυτές τις χρονιάρες μέρες συνηθίζονται τα γλυκά.

    Τώρα μας είναι γνωστά κυρίως τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, αλλά αυτά είναι νεότερα. Οι κουραμπιέδες άλλωστε, ως άσπρο γλύκισμα, μαζί με τα αμυγδαλωτά, ταυτίζονταν ανέκαθεν περισσότερο με γάμους, βαπτίσεις και αρραβώνες, εξαιτίας του ευοίωνου λευκού χρώματός τους.

    Πολλοί ωστόσο τους προτιμούσαν τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, το Δεκαπενταύγουστο και στις ονομαστικές εορτές, επειδή διατηρούνται μέρες και είναι στεγνοί. Τώρα, στις μεγάλες πόλεις οι κουραμπιέδες έχουν σχεδόν ταυτιστεί με τα Χριστούγεννα.

    Τα εθιμικά γλυκά αυτών των γιορτών γίνονται με φύλλα, ψιλά ή πιο χοντρά, που συμβολίζουν τα σπάργανα του Χριστού. Με τα λεπτά φύλλα που ανοίγουν συνήθως με το χέρι φτιάχνουν τους μπακλαβάδες κάθε λογής• με αμύγδαλα ή καρύδια, απλωμένα στο ταψί ή τυλιγμένα σε ρολά, όπου εγκλωβίζεται η αρωματισμένη γέμιση.

    Είτε ανοίξετε τα φύλλα στο σπίτι είτε τα αγοράσετε έτοιμα, αυτά τα γλυκά θέλουν τέχνη στο ψήσιμο, αλλά και στο σιρόπιασμα, για να μη λασπώσουν. Σε κάποια μέρη, στη ζύμη των φύλλων βάζουν αυγά, σε άλλα όχι.

    Στην περιοχή της Λαμίας, ο καλός μπακλαβάς πρέπει να έχει 49 ή 59 φύλλα, ενώ στην Εύβοια ακριβώς 100. Αλήθεια, 100 φύλλα, με γέμιση και συνολικό ύψος 2,5-3 εκατοστά. Είναι σαφές ότι εδώ η κάθε γυναίκα δείχνει την ικανότητά της, μια και ο καλός μπακλαβάς είναι ένα άρτιο τεχνικά γλυκό.

    Στον Έβρο -και γενικότερα στη Θράκη-, που είχε μεγάλη παραγωγή σουσαμιού, η γέμιση γίνεται με ψημένο και κοπανισμένο σουσάμι, οπότε ονομάζεται σουσαμόπιτα. Η διαδικασία είναι ακριβώς ίδια.

    Μια άλλη κατηγορία φυλλωτών είναι τα τραγανά ξεροτήγανα του Αιγαίου (έχουν διαφορετικά κατά τόπους ονόματα) που γίνονται στο τηγάνι, όπως και τα μπαφίσια της Ηπείρου.

    Ομοίως και οι υπέροχες πελοποννησιακές δίπλες, που είναι το ίδιο γλυκό σε άλλο σχήμα. Η ζύμη γίνεται με μπόλικα αυγά (που έχουν συντηρηθεί από την περίοδο της νηστείας) και λίγο ούζο ή τσίπουρο. Αφού τηγανιστούν, τα περιχύνουν με μέλι (ή τα βουτούν γρήγορα σε μελωμένο σιρόπι) και τα πασπαλίζουν με κανέλα, σουσάμι και αμύγδαλα ή καρύδια. Κάτι σαν… αποδομημένος μπακλαβάς, για να θυμηθούμε την τεχνική του διάσημου Φεράν Αντριά.

    Δεν πρέπει να παραλείψουμε τις λαγγίτες ή λαλαγγίτες, τις μικρότερες τηγανίτες και τους λουκουμάδες, τα οποία τρώγονται ζεστά, περιχυμένα με μέλι, με κανελίτσα, καρύδια και σουσάμι. ανάλογα με τις τοπικές συνήθειες, όλα τούτα τα φτιάχνουν την Πρωτοχρονιά και των Φώτων.
    Κορυφαίο ανάμεσα σε αυτά τα παρασκευάσματα είναι οι λαλαγγίτες του βόρειου Έβρου, που είναι ανεβατές (με μαγιά δηλαδή). Τώρα τις φτιάχνουν σε αντικολλητικό τηγάνι. γίνονται τρυπητές και απαλές, δεν τις ξεροψήνουν.

    Τις αλείφουν με βούτυρο μία-μία μόλις βγουν από το τηγάνι και ύστερα τις περιχύνουν με μέλι, όπως είναι η μία πάνω στην άλλη, με μπόλικο ψημένο σουσάμι και καρύδια και τις κόβουν σαν τούρτα. Στο σερβίρισμα υπάρχει ευελιξία• προσθέτετε ό,τι σας αρέσει.

    Όλα τα γλυκά του Δωδεκάμερου, αλειμμένα με μέλι ή σιροπιασμένα, έχουν σκοπό να παρακαλέσουν για μια καλή σοδειά, μια και οι γιορτές συμπίπτουν με το τέλος της σποράς, αλλά και να γλυκάνουν τον καινούργιο χρόνο για να φέρει όλα τα καλά: αφθονία, υγεία κ.λπ.

    Οπωσδήποτε θυμίζουν τους αρχαίους πλακούντες μελιτούτες ή τους πλακούντες τηγανίτες που αλείφονταν με μέλι και προσφέρονταν στους θεούς για τους ίδιους λόγους.

    Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά!

    Πηγή: «Γλυκιές ιστορίες» Τεύχος Δεκεμβρίου


  2. Οι παρακατω 2 χρήστες σε ευχαριστούν lenin67 για το θέμα αυτό:

    Anatolh (13-12-12), geodon (13-12-12)

Παρόμοια Θέματα

  1. Απαντήσεις: 0
    Τελευταίο Μήνυμα: 10-09-13, 20:13
  2. Απαντήσεις: 2
    Τελευταίο Μήνυμα: 18-12-12, 19:22
  3. Απαντήσεις: 0
    Τελευταίο Μήνυμα: 24-05-10, 12:17
  4. Απαντήσεις: 0
    Τελευταίο Μήνυμα: 24-05-10, 01:57

Tags for this Thread

Δικαιώματα - Επιλογές

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
  • BB code is σε λειτουργία
  • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
  • Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
  • [VIDEO] code is σε λειτουργία
  • Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας