Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 9 από 9

Θέμα: Κολικός Νεφρού

          
   
 1. #1
  Εγγραφή
  06-07-2009
  Μηνύματα
  5.933
  Ευχαριστώ
  1.274
  Εχει 9.074 Ευχαριστώ σε 4.099 Posts

  Προεπιλογή Κολικός Νεφρού

  Ο κωλικός του νεφρού είναι μία εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από πόνο «σαν μαχαιριά» και ξεκινά από την περιοχή του νεφρού και συνήθως κατέρχεται προς το πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα και μπορεί να καταλήγει στα έξω γεννητικά όργανα του ασθενούς.
  Ο πόνος αυτός δεν είναι συνεχής, αλλά χαρακτηρίζεται από υφέσεις και εξάρσεις. Η διάρκεια του μπορεί να είναι από μερικά λεπτά μέχρι ακόμα και λίγες ημέρες. Μπορεί να συνοδεύεται από τάση προς εμετό ή εμετό, ανορεξία ή ακόμη και ρίγος. Μπορεί να συνυπάρχουν συχνουρία, κάψιμο κατά την ούρηση και δυσουρία. Πολύ συχνά επίσης εμφανίζεται και αιματουρία.
  Η κυριότερη αιτία είναι η λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος.


 2. Οι παρακατω 2 χρήστες σε ευχαριστούν laikos για το θέμα αυτό:

  geodon (10-02-12),hammer (09-02-12)

 3. #2
  Εγγραφή
  06-07-2009
  Μηνύματα
  5.933
  Ευχαριστώ
  1.274
  Εχει 9.074 Ευχαριστώ σε 4.099 Posts

  Προεπιλογή Απάντηση: Κωλικός Νεφρού

  Κωλικός του Νεφρού, γιατρέ μου πονάω, υποφέρω…

  1. Ο κωλικός του νεφρού είναι πιθανά ο δυνατότερος πόνος που μπορεί να γνωρίσει κανείς στη ζωή του. Είναι πιο δυνατός από τον πόνο σφαίρας, μεγάλης χειρουργικής επέμβασης, κατάγματος οστού, εγκαύματος ή ακόμη και γέννας. Δεν έχει σχέση με το μέγεθος της πέτρας και δεν οφείλεται στην μετακίνηση της πέτρας ή στο γρατζούνισμα που κάνει αυτή όταν μετακινείται όπως πιστεύουν πολλοί άνθρωποι. Ο πόνος προκαλείται από την διάταση ή το τέντωμα του αποχετευτικού συστήματος, εξ αιτίας του ότι η πέτρα έκλεισε τον δρόμο αυτό σε κάποιο σημείο (απόφραξη ουροφόρου οδού). Έτσι πέτρα που δεν προκαλεί καμία απόφραξη ή διάταση του αποχετευτικού συστήματος, δεν προκαλεί κανέναν πόνο μέχρις ότου οι νεφροί την αποβάλλουν.

  2. Αν δεν υπάρχουν άλλες πέτρες στο αποχετευτικό σύστημα των νεφρών κατά την στιγμή του κωλικού κι αυτή που έφυγε ήταν η πρώτη πέτρα, η πιθανότητα να σχηματισθεί άλλη καινούργια είναι περίπου 10% το χρόνο, αν και αυτό το ποσοστό ποικίλλει ανάλογα με τη σύνθεση της πέτρας του κάθε ανθρώπου. Οι ηλικίες που συνήθως κάνουν πέτρες είναι μεταξύ 30-50 έτη. Κατά μέσο όρο, ένας που είχε πέτρα που μόλις αποβλήθηκε κινδυνεύει να ξαναδημιουργήσει νέα σε ποσοστό 70-80% (άσχετα πότε θα ξαναεμφανισθεί)

  3. Αν κάποιος έχει πέτρα διαμέτρου μικρότερης των 0,5 εκατοστών, αυτή είναι πολύ πιθανό να περάσει προς τα κάτω και να πέσει. Αν είναι μεγαλύτερης διαμέτρου από 1 εκατοστό, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα πέσει μόνη της. Πέτρες διαμέτρου από 0,5-1 εκατοστά μπορεί να περάσουν και να πέσουν, όμως όσο αυξάνει το μέγεθός τους τόσο απίθανο είναι να πέσουν.

  4. Περίπου το 10% από τις πέτρες του νεφρού είναι φτιαγμένες από ουρικό και μπορούν με κάποια μέσα να διαλυθούν. Οι περισσότερες είναι φτιαγμένες από ασβέστιο και δεν διαλύονται.

  5. Λιθοθρυψία μπορεί να κάνει κανείς αν έχει σωματικό βάρος κάτω από 135 Kg. Ασθενείς βαρύτεροι δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με λιθοθρυψία. Μετά τη λιθοθρυψία μπορεί να αποβάλλει κανείς ακόμη και επί ένα τρίμηνο πέτρες.

  6. Οι πέτρες σχηματίζονται στους νεφρούς επειδή δεν υπάρχει αρκετό νερό για να κρατήσουν διαλυμένες χημικές ουσίες που περιέχουν τα ούρα. Λ.χ. όπως δεν μπορεί ένα φλιτζάνι καφέ να έχει διαλυμένα και μη εμφανή 10 κουταλάκια ζάχαρης, έτσι και στους νεφρούς κάποιες ουσίες όπως το ασβέστιο, το ουρικό, δεν μπορεί να είναι πλήρως διαλυμένα σε λίγα ούρα και άρα τότε αυτές καθιζάνουν και σχηματίζουν πέτρες. Ένας άλλος λόγος που μερικοί κάνουν πέτρες είναι ότι δεν έχουν στις κατάλληλες ποσότητες ανασταλτικές ουσίες, οι οποίες φυσιολογικά υπάρχουν και εμποδίζουν το σχηματισμό των τους

  7. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς για να μην δημιουργεί πέτρες είναι να πίνει αρκετό νερό, ώστε στα ούρα που σχηματίζει να μπορούν οι ουσίες που περιέχονται να είναι διαλυμένες και να μην μπορούν να καθιζήσουν. Πρέπει να πίνει αρκετό νερό και γενικά υγρά όλες τις ώρες του 24ώρου, ώστε να μην μπορούν ποτέ να σχηματιστούν οι πέτρες, ότι κι αν περιέχουν τα ούρα. Χωρίς επαρκή ποσότητα νερού κανένα πρόγραμμα πρόληψης από τις πέτρες δεν μπορεί να εφαρμοστεί, διότι είναι βέβαιη η αποτυχία του. Ακόμη όσοι έχουν πέτρες πρέπει να αποφεύγουν τα κρεατικά και το αλάτι. Τα μέτρα αυτά μειώνουν την πιθανότητα να ξαναγίνει πέτρα κατά 60%.

  8. Κάθε ένας που έχει αποβάλλει πέτρα πρέπει να κάνει έναν εργαστηριακό έλεγχο των ούρων και του αίματος.

  9. Μετά από κάθε εμπειρία κωλικού νεφρού, έστω κι αν πέρασε ο πόνος είναι απαραίτητο να γίνεται έλεγχος ακτινολογικός (υπέρηχοι που είναι και εύκολοι) έτσι ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι η πέτρα έφυγε και δεν σκάλωσε σε κάποιο σημείο του αποχετευτικού συστήματος. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου η πέτρα μένει σε κάποιο στένωμα του ουρητήρα χωρίς να δημιουργεί ενοχλήματα, τον αποφράσσει και σιγά-σιγά χαλάει το νεφρό χωρίς να γίνει από τον ασθενή αντιληπτό. Μετά από χρόνια σε τυχαία εξέταση με κάποιο υπερηχογραφικό έλεγχο ή με πυελογραφία διαπιστώνεται ότι ο νεφρός αυτός είναι μία σακούλα με ούρα και δεν λειτουργεί (λειτουργικός μονόνεφρος).

  10. Στον κωλικό του νεφρού η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα που βοηθούν να μειωθεί ο πόνος (αντιφλεγμονώδη), φάρμακα που βοηθούν να αυξηθεί η διάμετρος του ουρητήρα και να διευκολύνουν έτσι την δίοδο της πέτρας, λήψη μεγάλων ποσοτήτων νερού για να παρασύρουν την πέτρα και έντονη κινητικότητα (ανεβοκατέβασμα σε σκάλες κλπ) για να μετακινηθεί η πέτρα και να πέσει.

  renalkomotini.gr


 4. Οι παρακατω 3 χρήστες σε ευχαριστούν laikos για το θέμα αυτό:

  geodon (10-02-12),hammer (09-02-12),korn (10-02-12)

 5. #3
  Εγγραφή
  05-07-2009
  Περιοχή
  greece
  Μηνύματα
  5.634
  Ευχαριστώ
  9.855
  Εχει 5.407 Ευχαριστώ σε 2.787 Posts

  Προεπιλογή Απάντηση: Κωλικός Νεφρού

  Eπαθες τιποτα Σταυρο ?

 6. #4
  Εγγραφή
  06-07-2009
  Μηνύματα
  5.933
  Ευχαριστώ
  1.274
  Εχει 9.074 Ευχαριστώ σε 4.099 Posts

  Προεπιλογή Απάντηση: Κωλικός Νεφρού

  αν και επαθα παλια απλως για ενημερωση να γνωριζουν μερικα πραγματα για τον κωλικο νεφρου

 7. Οι παρακατω 3 χρήστες σε ευχαριστούν laikos για το θέμα αυτό:

  Ανατολή (10-02-12),geodon (10-02-12),hammer (10-02-12)

 8. #5
  Εγγραφή
  05-07-2009
  Περιοχή
  greece
  Μηνύματα
  5.634
  Ευχαριστώ
  9.855
  Εχει 5.407 Ευχαριστώ σε 2.787 Posts

  Προεπιλογή Απάντηση: Κωλικός Νεφρού

  κολικο νεφρου

 9. Ο παρακάτω χρήστης σε ευχαριστεί hammer για το ποστ σου

  Ανατολή (10-02-12)

 10. #6
  Εγγραφή
  05-07-2009
  Μηνύματα
  12.136
  Ευχαριστώ
  8.271
  Εχει 12.303 Ευχαριστώ σε 6.942 Posts

  Προεπιλογή Προλάβετε τον κολικό του νεφρού

  64869.jpg

  Σχετίζεται με τις πέτρες στους νεφρούς ή τον ουρητήρα και αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους πόνους. O κολικός νεφρού οφείλεται σε οξεία διάταση της νεφρικής πυέλου ή του ουρητήρα λόγω απόφραξης του ουροποιητικού συστήματος. Αρχικά ο πόνος είναι αιφνίδιος αλλά ήπιος, εντοπίζεται στην οσφύ (περιοχή της ράχης, στο ύψος των νεφρών) και επεκτείνεται συνήθως στην πλάγια κοιλιακή χώρα προς τη μηροβουβωνική πτυχή. Στη συνέχεια όμως γίνεται ιδιαίτερα έντονος, ενώ συχνά συνοδεύεται από ναυτία και εμετό.

  Λιθίαση, ο βασικός «ένοχος»
  Η λιθίαση, οι πέτρες δηλαδή στους νεφρούς, αποτελεί το συχνότερο αίτιο του κολικού. Ωστόσο, καταστάσεις όπως πήγματα αίματος που μπορεί να οφείλονται σε πολυκυστική νόσο, διαταραχές πήξεως, δρεπανοκυτταρική νόσος, νεοπλάσματα ή εμβολή του νεφρού ενδέχεται επίσης να σχετίζονται.
  ΓιΆ αυτό επιβάλλεται ο έλεγχος του ασθενούς με απλή ακτινογραφία και υπερηχογράφημα ή/και ενδοφλέβια πυελογραφία. Aν ο λίθος είναι μικρός, η θέση του χαμηλή και συνυπάρχει μικρού βαθμού απόφραξη, ακολουθείται συντηρητική αντιμετώπιση (αναλγητικά και σπασμολυτικά) και παρακολούθηση. Aν ο λίθος δεν αποβληθεί και συνυπάρχει απόφραξη του ουροποιητικού, ενδεχομένως να χρειαστεί καθετηριασμός και αφαίρεσή του ή λιθοθρυψία.

  Τα «ναι» και τα «όχι» για αυτούς που έχουν πέτρες στους νεφρούς


  ΝΑΙ

  Υγρά: Καταναλώστε 3-4 λίτρα ημερησίως. Αυξήστε τις ποσότητες τις θερμές περιόδους ή αν γυμνάζεστε εντατικά.


  Γυμναστική: Για «μηχανική υποβοήθηση» στη μετακίνηση του λίθου.

  ΟΧΙ

  Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο: Οι λίθοι ασβεστίου είναι το συχνότερο αίτιο λιθίασης (80%).

  Υπερβολική λήψη βιταμίνης D

  Αυξημένη πρόσληψη νατρίου (αλάτι) και ζωϊκού λευκώματος (κρέας, αβγό κ.λπ.).

  Παραμέληση εξετάσεων: Ελέγξτε την πιθανότητα νοσημάτων που προδιαθέτουν σε νεφρολιθίαση (υπερπαραθυρεοειδισμός, ιδιοπαθής υπερασβεστιουρία, υπεροξαλουρία).

  «Ανατομία» του πόνου
  Συχνά η εντόπιση του πόνου σχετίζεται με την εντόπιση
  της απόφραξης:

  Σημείο απόφραξης:

  • Πυελοουρητηρική συμβολή
  • Ανώτερο τμήμα ουρητήρα


  Κατώτερο τμήμα ουρητήρα

  Εντόπιση πόνου:


  Οσφύς



  • Πλάγια κοιλιακή και λαγόνια χώρα
  • Οσφυϊκή χώρα

  Αντανάκλαση πόνου:

  • Υποχόνδριο
  • Πλάγια κοιλιακή χώρα
  • Σπανιότερα, λαγόνια χώρα και μηροβουβωνική πτυχή


  Έξω γεννητικά όργανα (ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται με συχνουρία ή δυσουρία, να συνυπάρχει με αιματουρία και σπανίως με παραλυτικό ειλεό)

  Της Δήμητρας Τζούβελη


  http://www.ultragreek.com/forums/image.php?u=11&type=sigpic&dateline=1249092689

 11. Ο παρακάτω χρήστης σε ευχαριστεί Ανατολή για το ποστ σου

  geodon (11-02-12)

 12. #7
  Εγγραφή
  06-07-2009
  Μηνύματα
  5.933
  Ευχαριστώ
  1.274
  Εχει 9.074 Ευχαριστώ σε 4.099 Posts

  Προεπιλογή Απάντηση: Κωλικός Νεφρού

  Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο hammer Εμφάνιση μηνυμάτων
  κολικο νεφρου
  ναι οτι χειροτερο μπορει να σε τυχει

 13. #8
  Εγγραφή
  05-07-2009
  Περιοχή
  greece
  Μηνύματα
  5.634
  Ευχαριστώ
  9.855
  Εχει 5.407 Ευχαριστώ σε 2.787 Posts

  Προεπιλογή Πώς να μην εμφανίσετε ποτέ πέτρες στα νεφρά





  Η νεφρολιθίαση, μία κατάσταση κατά την οποία εντοπίζονται ένας ή περισσότεροι λίθοι σε κάποιο τμήμα των νεφρών ή του ουρητήρα, είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα υγείας.

  Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία, προσβάλλει το 12% του ανδρικού και το 5% του γυναικείου πληθυσμού, μέχρι την ηλικία των 70.

  Δείτε πώς θα προστατευθείτε ή θα απαλλαγείτε από τις πέτρες στα νεφρά μέσω της διατροφής

  Καταναλώνετε άφθονα υγρά: Ιδανικά πάνω από 2 λίτρα την ημέρα

  Καταναλώνετε καφέ και τσάι χωρίς καφεΐνη

  Αυξήστε την κατανάλωση σε φυτικές ίνες: Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες ενώνονται με το ασβέστιο και αποβάλλονται μαζί μέσω των κοπράνων

  Αυξήστε την πρόσληψη σε κάλιο: Τροφές όπως μπανάνες, ξηροί καρποί, πατάτες, τομάτες και καρότα αποτρέπουν την αποβολή ασβεστίου από τα ούρα, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε κάλιο.

  Πίνετε χυμούς φρούτων, χυμό λεμονιού και γάλα

  Αυξήστε την κατανάλωση γαλακτοκομικών: Περιέχουν φώσφορο, ο οποίος ενισχύει την εντερική απέκκριση του ασβεστίου, βοηθώντας στον περιορισμό της ασβεστιουρίας.

  Αποφεύγετε τις ζωικές πρωτεΐνες: Η μεγάλη κατανάλωση κρέατος αυξάνει το ασβέστιο, τα οξαλικά και το ουρικό οξύ, τα οποία προκαλούν το σχηματισμό λίθων.

  Περιορίστε το αλάτι και τις τροφές πλούσιες σε νάτριο: Κυρίως να αποφεύγετε αλλαντικά, σάλτσες, τουρσιά, παστά, κονσέρβες, ξηρούς καρπούς αν είναι αλατισμένοι, σούπες, λουκάνικα, τυριά, κρέας, ελιές, πατατάκια, αλλά και όλα τα τυποποιημένα προϊόντα.

  Περιορίστε τα fast food και προτιμάτε τα φρέσκα προϊόντα

  Αποφεύγετε τρόφιμα πλούσια σε οξαλικά οξέα: Κυρίως να αποφεύγετε φιστίκια, σοκολάτα, τσάι, στιγμιαίος καφές, σπανάκι και σκούρα πράσινα λαχανικά, φράουλες, παντζάρια, προϊόντα σόγιας .

  Μην το παρακάνετε με τις βιταμίνες: Συγκεκριμένα δεν συνίσταται η υπερκατανάλωση συμπληρωμάτων ασβεστίου, βιταμίνης C και D, σε περίπτωση που έχετε ήδη πρόβλημα νεφρολιθίασης.



 14. #9
  Εγγραφή
  05-07-2009
  Περιοχή
  greece
  Μηνύματα
  5.634
  Ευχαριστώ
  9.855
  Εχει 5.407 Ευχαριστώ σε 2.787 Posts

  Προεπιλογή Τι σας προκαλεί πέτρες στα νεφρά χωρίς να το γνωρίζετε





  Μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό περιβαλλοντικής υγείας «Environmental Health Perspectives» αποκαλύπτει έναν παράδοξο παράγοντα που μας επηρεάζει όλους και ευθύνεται για την εμφάνιση πετρών στα νεφρά, την ύπαρξη του οποίου μέχρι σήμερα αγνοούσαμε.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ουρολόγο και επιδημιολόγο Γκρέγκορι Τάζιαν του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφεια, ανέλυσαν στοιχεία από τα ιατρικά αρχεία για πάνω από 60.000 ενηλίκους και ανηλίκους που εμφάνισαν πέτρες στα νεφρά και μετά συσχέτισαν αυτά τα ιατρικά στοιχεία με μετεωρολογικά δεδομένα.

  Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, όσο ο καιρός γίνεται πιο ζεστός, τόσο οι άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, θα έχουν συχνότερα πέτρες στα νεφρά λόγω αυξημένης αφυδάτωσης.

  Είναι ενδεικτικό ότι μετά από μια μέρα καύσωνα, η εισαγωγή σε νοσοκομείο για πέτρα στα νεφρά κορυφώνεται μέσα στο επόμενο τριήμερο, ενώ τα περιστατικά παραμένουν αυξημένα έως 20 μέρες μετά.

  Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι όσες πιο πολλές «καυτές» μέρες μέσα στο έτος έχει μια πόλη ή περιοχή, αυξάνονται περισσότερο τα σχετικά ιατρικά περιστατικά από ό,τι αν έχει μια υψηλότερη μέση ετήσια θερμοκρασία.

  Όπως σημειώνουν, οι υψηλότερες θερμοκρασίες βοηθάνε στην αφυδάτωση, η οποία οδηγεί σε μεγαλύτερη συγκέντρωση ασβεστίου, φωσφόρου και άλλων μετάλλων στα ούρα, με συνέπεια να σχηματίζονται πέτρες στα νεφρά. Όσο λιγότερα υγρά πίνει κανείς, τόσο εντείνεται το πρόβλημα.

  Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όσο η κλιματική αλλαγή ανεβάζει το θερμόμετρο στη Γη, τόσο συχνότερα τα παιδιά -αλλά και οι ενήλικοι- θα εμφανίζουν πέτρες στα νεφρά.

  Μάλιστα, σημειώνουν ότι, όσο διαχρονικά αυξάνεται στις πόλεις η μέση ημερήσια θερμοκρασία, τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των ασθενών που ζητούν θεραπεία για το συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας.

  Οι πέτρες στα νεφρά, που είναι μια επώδυνη πάθηση, έχουν αυξηθεί σημαντικά παγκοσμίως κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Αν και είναι πιο συχνές στους ενηλίκους, έχουν επίσης αυξηθεί κατακόρυφα στα παιδιά.

  Οι αιτίες γι' αυτή την αύξηση ποικίλλουν και αφορούν σε σημαντικό βαθμό τις αλλαγές στη διατροφή και την κατανάλωση ποτών, καθώς και την ελλιπή σωματική δραστηριότητα. Όταν οι πέτρες δεν φεύγουν μόνες τους, τότε μπορεί να καθίσταται αναγκαία η χειρουργική αφαίρεση.


Παρόμοια Θέματα

 1. Απαντήσεις: 0
  Τελευταίο Μήνυμα: 23-07-14, 13:40
 2. Απαντήσεις: 1
  Τελευταίο Μήνυμα: 18-08-10, 19:46

Tags for this Thread

Δικαιώματα - Επιλογές

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
 • BB code is σε λειτουργία
 • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
 • Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
 • [VIDEO] code is σε λειτουργία
 • Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας