Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 4 από 4

Θέμα: Η κουζίνα της κρίσης: Ταπεινά υλικά, δημιουργική μαγειρική

          
   
 1. #1
  Εγγραφή
  05-07-2009
  Μηνύματα
  12.136
  Ευχαριστώ
  8.271
  Εχει 12.303 Ευχαριστώ σε 6.942 Posts

  Tick Η κουζίνα της κρίσης: Ταπεινά υλικά, δημιουργική μαγειρική  Η οικονομική κρίση χτυπάει και την κουζίνα, αλλά όχι αναγκαία για κακό.Εφαρμόζοντας τα διδάγματα της κουζίνας πόβερα, μαγειρεύουμε δημιουργικά, νόστιμα πιάτα με εποχικά υλικά, αξιοποιούμε τα περισσεύματα των τροφών σε καινούργια μαγειρέματα και, το κυριότερο, εκπαιδεύουμε το κριτήριό μας ως καταναλωτές, ερευνώντας την αγορά σε βάθος. Μαγειρική οικονομία και υψηλή μαγειρική γίνονται ένα.

  Στο ρεπορτάζ μας βοήθησαν οι κρεοπώλες Νίκος Στραβαχιλλέας, Τάκης Παπούλιας και Λευτέρης Γεωργιάδης, οι ιχθυοπώλες Παναγιώτης Κοκκώνης και Στρατής Μπουρνούς και ο γεωπόνος Ηλίας Κάνταρος. Μαγειρικές ιδέες μάς έδωσαν η Νένα Ισμυρνόγλου, η Εύη Βουτσινά, ο Αλέξανδρος Γιώτης, η Ντίνα Νικολάου, ο Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο Χριστόφορος Πέσκιας.

  Έρευνα στην αγορά, συγκρίση στις τιμές και οικονομικές λύσεις ......

  Το φθηνό δεν είναι αυτοσκοπός ούτε το ακριβό είναι πάντα συνώνυμο της ποιότητας. Το ζητούμενο είναι να πετύχουμε στις αγορές μας την ιδανική σχέση ποιότητας - τιμής. Ενας καλός μάγειρας πρέπει να είναι και εκπαιδευμένος καταναλωτής, να μπορεί δηλαδή να διακρίνει τα καλά ποιοτικά προϊόντα και τις αληθινά συμφέρουσες αγορές. Τα ίδια τρόφιμα μπορεί να έχουν πολύ διαφορετική τιμή ανάλογα με το είδος του καταστήματος και την περιοχή. Γι' αυτόν το λόγο αποφασίσαμε να χαρτογραφήσουμε την αγορά. Επισκεφτήκαμε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, μανάβικα, μπακάλικα και ντελικατέσεν, λαϊκές αγορές, συμβατικές και βιολογικές, καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα, φούρνους, τις κεντρικές αγορές της Αθήνας και του Πειραιά, καταγράψαμε τιμές, συγκρίναμε ομοειδή προϊόντα και ιδού τα συμπεράσματά μας.
  [IMGL]http://sup.kathimerini.gr/kathnews/photos/10-04-10/10-04-10_332248_51.jpg[/IMGL]ΓΙΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΧΟΡΤΑ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ

  • Τα σούπερ μάρκετ έχουν κατά κανόνα χαμηλότερες τιμές από τις λαϊκές αγορές. Το συγκριτικό πλεονέκτημα, όμως, των λαϊκών είναι ότι έχουν πιο φρέσκα προϊόντα, ιδιαίτερα όσον αφορά τα λαχανικά, τα χόρτα και τα μυρωδικά, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι τα αγοράζουμε από παραγωγούς και όχι από εμπόρους, που τα έχουν προμηθευτεί από την κεντρική λαχαναγορά. Επιπλέον, ρωτώντας τους παραγωγούς μπορούμε να αποκτήσουμε γνώσεις για τα προϊόντα αλλά και να δοκιμάσουμε πριν αγοράσουμε.

  • Ενα άλλο συγκριτικό πλεονέκτημα των λαϊκών είναι η μεγαλύτερη ποικιλία. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα μυρωδικά. Αυτή την εποχή πλάι στο μαϊντανό, το δυόσμο, το σέλινο, τον άνηθο και το μάραθο (που υπάρχουν και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ), βρίσκουμε επίσης καυκαλήθρες, μυρώνια, κάρδαμο, κόλιανδρο, παπαρούνες, τσουκνίδες, σέσκουλα, λάπατα, στην ίδια μάλιστα τιμή με τα πιο διαδεδομένα είδη (50 λεπτά/ματσάκι στη λαϊκή των Ανω Πετραλώνων και της Καλλιθέας). Μεγάλη ποικιλία, επίσης, θα βρούμε και σε χόρτα. Αυτή την εποχή, πέρα από σπανάκι (που σιγά-σιγά βγαίνει εκτός εποχής), βρίσκουμε ζοχούς, αντίδια, άγρια και ήμερα, βουνού, ιταλικά ραδίκια, πικρά, σε τιμές που δεν ξεπερνούν το 1,5 €. Ιδιες τιμές πάνω-κάτω με τα σούπερ μάρκετ, όμως πιο φρέσκα και λαχταριστά.

  • Ορισμένα είδη φρούτων, όπως τα μήλα, τα αχλάδια, τα ακτινίδια και τα πορτοκάλια μέρλιν, δεν υπάρχει λόγος να μην τα προμηθευτούμε αυτή την εποχή από τα σούπερ μάρκετ, όπου είναι πιο φθηνά. Κι αυτό γιατί είναι εκτός εποχής και σίγουρα προέρχονται από ψυγεία, είτε τα αγοράσουμε από λαϊκές είτε από μανάβικα και σούπερ μάρκετ. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένα λαχανικά που αντέχουν στη μακρόχρονη αποθήκευση, όπως οι πατάτες, τα κρεμμύδια και τα λάχανα. Εξαίρεση αποτελούν τα εποχικά φρούτα (πορτοκάλια βαλέντσια, φράουλες, αργότερα κεράσια κ.λπ.) που είναι πιθανότερο να τα βρούμε πιο φρέσκα σε παραγωγούς στη λαϊκή.

  • Στις λαϊκές, μετά το μεσημέρι οι τιμές πέφτουν, καθώς οι παραγωγοί θέλουν να ξεπουλήσουν την πραμάτεια τους. Απλώς μην περιμένετε μέχρι εκείνη την ώρα για να αγοράσετε τα πιο ευπαθή είδη (π.χ. κολοκυθολούλουδα το καλοκαίρι).

  • Γενικά πάντως, είτε ψωνίζουμε από το σούπερ μάρκετ είτε από τη λαϊκή, η γενική αρχή είναι η εξής: τα εποχικά φρούτα και λαχανικά κοστίζουν λιγότερο και είναι πιο νόστιμα.

  2 ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ, 17 ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ!

  Ο λόγος για τις οβριές ή αβρονιές, ένα πικρούτσικο ανοιξιάτικο χορταρικό που βρίσκουμε σε επιλεγμένες λαϊκές και μανάβικα
  . Μάλλον οι συμπαθέστατοι κατά τα άλλα μανάβηδες του Κολωνακίου θεωρούν πως οι κάτοικοι της λαμπερής αυτής γειτονιάς θα πρέπει να τις πληρώσουν ακριβότερα από τους υπόλοιπους Αθηναίους. Και αντίστοιχα παραδείγματα πολλά. Δεν είναι, όμως, όλα τα μανάβικα το ίδιο ακριβά. Σε πιο λαϊκές γειτονιές βρήκαμε τις ίδιες πάνω-κάτω τιμές με εκείνες της λαϊκής. Υψηλότερες, βέβαια, από του σούπερ μάρκετ, αλλά το πλεονέκτημα με τα μανάβικα είναι ότι μπορείς να παραγγείλεις και να σου φέρουν ό,τι χρειάζεσαι.

  Πόσο κοστίζει 1 ματσάκι μαϊντανός;
  0,30 - 0,40 σε μεγάλα σούπερ μάρκετ
  0,50 στις κεντρικές λαχαναγορές της Αθήνας
  και του Πειραιά και στις λαϊκές των Α. Πετραλώνων και των Εξαρχείων
  0,50 σε μανάβικο των Εξαρχείων, των Α. Πετραλώνων και του Ψυχικού
  0,80 σε βιολογική λαϊκή, 0,94 ο βιολογικός του σούπερ μάρκετ και 1,10 στο τμήμα μαναβικής καταστήματος με βιολογικά προϊόντα
  1,50 (!) σε μανάβικο του Κολωνακίου


  ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΄Ή ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ;

  • Στα σούπερ μάρκετ οι τιμές του κρέατος είναι πιο ελκυστικές από ό,τι στα κρεοπωλεία. Το αβαντάζ όμως των κρεοπωλείων είναι ότι ο κρεοπώλης έχει ο ίδιος ευθύνη για τους προμηθευτές και τις παραγγελίες και ξέρει να μας κατευθύνει σωστά. Μια φθηνή λύση είναι και η κεντρική κρεαταγορά, που όμως φαίνεται εντελώς χαοτική για έναν «άμαθο» αγοραστή και χρειάζεται προσπάθεια να ξεχωρίσουμε την ήρα από το στάρι. • Αν βρούμε κρέας σε εξευτελιστική τιμή και μας πουν ότι είναι ελληνικό, μάλλον πάνε να μας κοροϊδέψουν. Επίσης, θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με τις πολύ χαμηλές τιμές και τις προσφορές που βρίσκουμε σε μεγάλες αγορές. Επικρατεί η άποψη ότι στην ελληνική αγορά έρχονται δεύτερης διαλογής κρέατα από την κεντρική Ευρώπη.

  ΧΟΙΡΙΝΟ ΄Η ΜΟΣΧΑΡΙ;

  • Αν εξαιρέσουμε το ψαρονέφρι, το χοιρινό είναι μια οικονομική λύση. Κατά μέσον όρο πωλείται στα 5 € το κιλό. Από τα πιο φθηνά κομμάτια είναι η σπάλα και η πανσέτα (περίπου 4 - 4,5 € χωρίς κόκαλο), που είναι αρκετά λιπαρά και δύσκολα καθαρίζονται καλά. Προτιμήστε το λαιμό, που κοστίζει γύρω στα 5,5 - 6 € (χωρίς κόκαλο) και, αν και λιπαρός, θεωρείται καλό κομμάτι. Ζητήστε όμως να σας τον καθαρίσουν καλά. Είναι ιδανικός και για ψητά και για μαγειρευτά. Εξίσου καλό και οικονομικό είναι και το μπούτι (γύρω στα 6 - 6,50 €, χωρίς κόκαλο), το οποίο είναι μέτρια λιπαρό, αλλά τρυφερό και νόστιμο.

  • Το μοσχάρι είναι γενικά ακριβό κρέας. Τα πιο φθηνά μέρη είναι το στήθος και οι στηθοπλευρές (6 - 7 € το κιλό), που όμως χρειάζονται επιμελές καθάρισμα από τον χασάπη. Είναι ιδανικά για βραστά, γιουβέτσια και για ψήσιμο στη λαδόκολλα. Λίγο ακριβότερη η ελιά, που μπορεί να φτάσει και τα 10 €, αλλά παραμένει φθηνότερη από τα πιο εκλεκτά κομμάτια, όπως το φιλέτο, το κόντρα και οι μπριζόλες. Η ουρά είναι σχετικά οικονομική (περίπου 7 €), όμως δεν τη δουλεύουν όλοι οι κρεοπώλες. Εχει λίγο ψαχνό, αλλά αρκετό κολλαγόνο που κάνει νόστιμες δεμένες σάλτσες. Οσον αφορά τα μάγουλα και τη γλώσσα, που έχουν επανέλθει στα μενού πολλών εστιατορίων, δεν ενδείκνυνται για οικιακά μαγειρέματα. Είναι λιπαρά και, λόγω του ότι βρίσκονται στο κεφάλι του ζώου, προκαλούν αρνητικούς συνειρμούς…

  + 1 συμβουλή: Αναμειγνύοντας μοσχαρίσιο με χοιρινό κιμά, μειώνουμε το κόστος κερδίζοντας σε νοστιμιά.

  ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

  [IMGR]http://sup.kathimerini.gr/kathnews/photos/10-04-10/10-04-10_332248_201.jpg[/IMGR]Με 4 € το κιλό, το ολόκληρο κοτόπουλο κερδίζει εύκολα την πρωτιά στο διαγωνισμό «οικονομικό κρέας». Λίγο πιο ακριβό είναι το ολόκληρο κοτόπουλο σε δισκάκι, που αποτελεί την πιο «καθαρή» επιλογή, γιατί είναι καλυμμένο με ζελατίνα που το προστατεύει κατά τη μεταφορά και την αποθήκευσή του στα ψυγεία.

  • Τα κομμάτια κοτόπουλου σε δισκάκια μάς δίνουν τη δυνατότητα να διαλέξουμε το μέρος που προτιμάμε, αλλά κοστίζουν περισσότερο. Για παράδειγμα, τα ολόκληρα μπούτια έχουν κατά μέσον όρο 6 € το κιλό, τα κοπανάκια (το κάτω μέρος του μπουτιού) μπορεί να φτάσουν τα 8 €, ενώ το στήθος ξεπερνά τα 9 €. Ακόμα πιο ακριβά είναι τα φιλεταρισμένα μέρη.

  • Γενικά, συμφέρει να αγοράζουμε ολόκληρο κοτόπουλο και να το μεριδοποιούμε μόνοι μας, αν γνωρίζουμε, ή να ζητάμε να μας το τεμαχίσουν.

  *Το πιο φθηνό μέρος είναι οι φτερούγες, που θα τις βρείτε και σε δισκάκια στα σούπερ μάρκετ, και κοστίζουν κατά μέσον όρο γύρω στα 3,5 €. Είναι ό,τι πρέπει για ζωμούς, αλλά γίνονται πολύ νόστιμες και στο φούρνο, αν τις μαρινάρουμε πρώτα σε ένα μείγμα σάλτσας σόγιας, μελιού, ελαιολάδου και χυμού πορτοκαλιού.


  Συνεχιζεται...


  http://www.ultragreek.com/forums/image.php?u=11&type=sigpic&dateline=1249092689

 2. Οι παρακατω 3 χρήστες σε ευχαριστούν Ανατολή για το θέμα αυτό:

  geodon (14-01-11),hammer (14-01-11)

 3. #2
  Εγγραφή
  05-07-2009
  Μηνύματα
  12.136
  Ευχαριστώ
  8.271
  Εχει 12.303 Ευχαριστώ σε 6.942 Posts

  Προεπιλογή Απάντηση: Η κουζίνα της κρίσης: Ταπεινά υλικά, δημιουργική μαγειρική

  ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥ ΦΘΗΝΟ ΨΑΡΙ

  [IMGL]http://sup.kathimerini.gr/kathnews/photos/13-04-10/13-04-10_332624_41.jpg[/IMGL] Στο σούπερ μάρκετ θα βρούμε πιο φθηνά ψάρια, αλλά σε μικρότερη ποικιλία. Αυτός είναι ο γενικός κανόνας, υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. σε κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ, βρίσκουμε μεγάλη γκάμα ψαριών ιχθυοτροφείου, σε πολύ χαμηλές τιμές.

  • Στις κεντρικές ψαραγορές οι τιμές -λόγω ανταγωνισμού- διατηρούνται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με συνοικιακά ψαρομανάβικα.

  Μπορεί γενικά η ψαροφαγία να είναι ακριβό «σπορ», όμως, από 1ης Μαρτίου έχουν βγει στις θάλασσες τα γρι-γρι και η αγορά κατακλύζεται από νόστιμα μικρά αφρόψαρα σε πολύ ελκυστικές τιμές: γαύρος, σαρδέλα, κολιός, σαφρίδια, σκουμπρί, γόπες, μαρίδα. Μάλιστα, όσο «ανοίγει» ο καιρός και κάνει περισσότερες καλοσύνες, οι ποσότητες σε αυτά τα είδη θα αυξάνονται και οι τιμές θα πέφτουν. Αυτή την εποχή κοστίζουν κατά μέσον όρο 4 €.

  • Η τιμή, πάντως, εξαρτάται από το πόσο φρέσκο είναι το ψάρι αλλά και από το μέγεθός του. Αν βρείτε σαρδέλα ή γαύρο με 1 €, είναι είτε πολύ ψιλός είτε χθεσινός, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως έχει ήδη αρχίσει να μυρίζει. Οπως μας είπαν κάποιοι ψαρομανάβηδες, στα αφρόψαρα ο βαθμός αλλοίωσης είναι πολύ γρήγορος και από μέρα σε μέρα υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ποιότητά τους.

  ΜΟΣΧΙΟΙ ΑΝΤΙ ΧΤΑΠΟΔΙΟΥ,
  ΘΡΑΨΑΛΑ ΑΝΤΙ ΚΑΛΑΜΑΡΙΟΥ


  • Οι μοσχιοί θεωρούνται υποδεέστεροι του χταποδιού και λιγότερο γευστικοί, γι' αυτό και η τιμή τους είναι πολύ χαμηλότερη (κατά μέσον όρο κοστίζουν 5 - 6 €, όταν το χταπόδι ξεπερνά τα 10 € και μπορεί να φτάσει και τα 16 €). Μπορεί να μην ενδείκνυνται για ψήσιμο στη σχάρα, αλλά μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν σε κάποια κατσαρολάτα μαγειρέματα. Τους ξεχωρίζουμε από το χταπόδι επειδή είναι συνήθως πιο μικροί, με κοντύτερα πλοκάμια και μία σειρά βεντούζες.

  • Δεν έχουν τη νοστιμιά των καλαμαριών, όμως τα συγγενικά τους θράψαλα είναι μια καλή επιλογή για ένα καθημερινό φαγητό με πατάτες στην κατσαρόλα ή ένα πιλάφι. Τα μεγαλούτσικα μπορούν να γίνουν και γεμιστά με ρύζι, λαχανικά και μυρωδικά. Θέλουν λίγο περισσότερο χρόνο στο μαγείρεμα, γιατί είναι πιο σκληρά. Κοστίζουν 4 - 5 €, την ίδια στιγμή που τα καλαμάρια μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 10 €.

  *Στις κεντρικές ψαραγορές και σε ορισμένα ψαρομανάβικα βρίσκουμε ψιλή γαρίδα γύρω στα 5 - 6 €. Για μια τηγανιά, ένα ζωμό, μια καθημερινή μακαρονάδα ή ένα πιλάφι είναι μια χαρά και σίγουρα πιο νόστιμη από τις κατεψυγμένες αποφλοιωμένες γαριδούλες, που είναι προβρασμένες. Αποφύγετε τη φθηνότερη, καθώς κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι φρέσκια.

  ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

  • Τα βιολογικά προϊόντα, λόγω μικρότερου όγκου παραγωγής, περιορισμένου κυκλώματος διανομής και αυξημένου κόστους τυποποίησης, είναι σαφώς ακριβότερα από τα αντίστοιχα συμβατικά.

  • Από την έρευνά μας είδαμε ότι πιο συμφέρουσα επιλογή για βιολογικά λαχανικά και φρούτα είναι οι βιολογικές λαϊκές, που λειτουργούν απογεύματα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

  • Επίσης, τα εξειδικευμένα καταστήματα βιολογικών τροφίμων έχουν περίπου τις ίδιες τιμές με τα σούπερ μάρκετ, όμως μεγαλύτερη ποικιλία βρίσκουμε στα πρώτα.


  • Οσον αφορά το βιολογικό κρέας, επειδή τα βιολογικά κρεοπωλεία είναι λίγα, μια καλή λύση είναι το σούπερ μάρκετ.

  ΤΟ ΦΘΗΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ

  Η όποια μαγειρική της κρίσης δεν πρέπει να αγνοήσει τις προσπάθειες μικρών παραγωγών που παράγουν εκλεκτά προϊόντα, όπως το γάλα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, η φάβα του συνεταιρισμού της Σαντορίνης, το τηνιακό τυράκι, το πρωτόλαδο Στατήρ κ.ά. Παρότι ακριβότερα από τρόφιμα μεγάλων εταιρειών, είναι σημαντικές και αξιόλογες προσπάθειες που αναβαθμίζουν τους γευστικούς μας ορίζοντες και διαμορφώνουν τη γαστρονομική μας κουλτούρα. Είναι η έξοδός μας από την επικρατούσα παγκοσμιοποίηση της γεύσης, η εθνική γαστρονομική μας ταυτότητα.

  ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ: ΑΛΛΑ ΦΘΗΝΑ,
  ΑΛΛΑ «ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ»


  • Σε γενικές γραμμές, τα μπακάλικα προσφέρουν μεγάλη ποικιλία σε τυριά, χύμα όσπρια, αλλαντικά, αλίπαστα και ελιές. Σε σχέση με τα αντίστοιχα προϊόντα των σούπερ μάρκετ, όμως, είναι πιο ακριβά. Από την άλλη, σε αυτά θα βρούμε εκλεκτά και ιδιαίτερα προϊόντα από όλη την Ελλάδα, έξω από τις νόρμες της μαζικής παραγωγής.

  [IMGR]http://sup.kathimerini.gr/kathnews/photos/13-04-10/13-04-10_332624_221.jpg[/IMGR]Δεν έχουν όλοι οι μπακάληδες έντιμες προθέσεις. Μπορεί εύκολα να πέσουμε θύματα αισχροκέρδειας. Ανάλογα με την περιοχή και τον «αέρα» του καταστήματος, αν δηλαδή πρόκειται για ντελικατέσεν περιωπής ή για ένα «ταπεινό» μπακάλικο της γειτονιάς, είδαμε σημαντικές διαφορές στις τιμές στα ίδια προϊόντα. Δύο ενδεικτικά παραδείγματα: η φάβα Santos 400 γρ. σε παντοπωλείο του Πειραιά κοστίζει 10,80 €, ενώ σε ντελικατέσεν του Κολωνακίου φτάνει τα 12,48 €. Αντίστοιχα, οι βιολογικές πένες Αδαμαντίνα 500 γρ. κοστίζουν 3,99 € στον Πειραιά, 4,30 € στα Εξάρχεια και 6 € στο Ψυχικό!

  Οι τιμές των προϊόντων συγκεντρώθηκαν από 15 έως 23 Μαρτίου. Ενδέχεται, την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, να μην είναι οι ίδιες. Είναι όμως ενδεικτικές των τάσεων που επικρατούν στην αγορά.

  5 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

  1. Οι μεγαλύτερες συσκευασίες κοστίζουν αναλογικά λιγότερο. Π.χ., τα κατεψυγμένα φασολάκια γνωστής εταιρείας στη συσκευασία του 1 κιλού κοστίζουν 3,35 €, ενώ η συσκευασία των 450 γρ. κοστίζει 2,28 €, δηλαδή η τιμή κιλού φτάνει τα 5,07 €! Επομένως, ειδικά για κατεψυγμένα τρόφιμα, το λάδι και την ξηρά τροφή, που δεν χρειάζεται να τα καταναλώσουμε άμεσα, συμφέρει να αγοράζουμε τις μεγαλύτερες συσκευασίες.

  2. Επίσης, για να «ξεσκαρτάρουμε» τις αληθινές προσφορές, θα πρέπει να συγκρίνουμε τα προϊόντα με βάση την τιμή ανά κιλό, που συνήθως είναι γραμμένη στα ταμπελάκια στα ράφια με μικρότερα γράμματα.

  3. Δεν αγοράζουμε έτοιμη τριμμένη παρμεζάνα ή άλλα έτοιμα τριμμένα τυριά. Κοστίζουν περισσότερο και τα φρεσκοτριμμένα στο σπίτι είναι πολύ καλύτερα.

  4. Ειδικά προϊόντα, όπως τα λάιτ και τα ολικής άλεσης, κοστίζουν περισσότερο.

  5. Οι έτοιμες, πλυμένες και κομμένες σαλάτες είναι μεν πρακτικές, αλλά πολύ πιο ακριβές. Ορισμένοι, μάλιστα, υποστηρίζουν πως «μυρίζουν» κάπως περίεργα.
  http://www.ultragreek.com/forums/image.php?u=11&type=sigpic&dateline=1249092689

 4. Οι παρακατω 2 χρήστες σε ευχαριστούν Ανατολή για το θέμα αυτό:

  geodon (15-01-11),hammer (14-01-11)

 5. #3
  Εγγραφή
  05-07-2009
  Μηνύματα
  12.136
  Ευχαριστώ
  8.271
  Εχει 12.303 Ευχαριστώ σε 6.942 Posts

  Προεπιλογή Απάντηση: Η κουζίνα της κρίσης: Ταπεινά υλικά, δημιουργική μαγειρική

  Μερικές προτάσεις για νόστιμα και οικονομικά μαγειρέματα

  Στον αντίποδα της υψηλής γαλλικής κουζίνας, οι Ιταλοί κατάφεραν να «χτίσουν» τη γαστρονομική τους ταυτότητα πάνω στις αρχές της cucina povera, δηλαδή της μαγειρικής με ταπεινά αλλά εκλεκτά υλικά. Δεν είναι όμως ο μοναδικός λαός τον οποίο η ένδεια ώθησε σε γευστικούς, δημιουργικούς συνδυασμούς με υλικά που παρήγε ο κάθε τόπος· λαχανικά στα πεδινά, ψάρια στα νησιά, χόρτα στα ορεινά. Αν καταρτίζαμε ένα ενιαίο εθνικό συνταγολόγιο, θα βλέπαμε ότι και στα καθ' ημάς τα παραδοσιακά καθημερινά μαγειρέματα δεν στερούνται φαντασίας, νοστιμιάς και πρωτοτυπίας. Και τα παραδείγματα δεκάδες…
  [IMGL]http://sup.kathimerini.gr/kathnews/photos/10-04-10/10-04-10_332249_31.jpg[/IMGL]
  ΠΑΜΦΘΗΝΑ ΟΣΠΡΙΑ, ΕΥΦΑΝΤΑΣΤΑ ΠΙΑΤΑ

  Ενα πακέτο φακές ή ρεβίθια ταΐζει 6 - 8 άτομα και κοστίζει κατά μέσο όρο 1,5 €. Πιο φθηνά είναι τα μαυρομάτικα (0,90 - 1 €) και λίγο ακριβότερα τα άλλα είδη φασολιών και οι γίγαντες (2,50 - 4 €).

  • Το ατού τους δεν είναι, όμως, μόνο το ότι είναι φθηνά, αλλά και το ότι δίνουν μεγάλη ποικιλία μαγειρεμάτων, από σούπες και σαλάτες μέχρι πουρέδες και κεφτεδάκια, γεγονός που τα καθιστά από τα πιο δυνατά «χαρτιά» της κουζίνας της κρίσης. Συνδυάζονται μοναδικά με καπνιστά ή παστά ψάρια.

  • Αν και η φασολάδα θεωρείται το εθνικό φαγητό του Ελληνα, σπάνια βρίσκει μια θέση στα επίσημα τραπέζια μας. Μια ιδέα για να την «αναβαθμίσουμε» είναι να την πολτοποιήσουμε στο μπλέντερ, να τη σουρώσουμε και να ρυθμίσουμε, βράζοντάς την, την πυκνότητά της κατά το γούστο μας. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με τα ρεβίθια και τις φακές. Οι ιδέες για το γαρνίρισμα πολλές: ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι ή πράσο. κομματάκια καπνιστού αλλαντικού. φρέσκα μυρωδικά (ρίγανη για τις φακές, μαϊντανός για τη φασολάδα, άνηθος για τα ρεβίθια). Στις φακές ταιριάζει μια σάλτσα αντσούγιας που θα φτιάξουμε πολτοποιώντας 3 - 4 φιλετάκια αντσούγιας, ξαλμυρισμένα, με 3 κουτ. σούπας λάδι για 4 πιάτα.

  ΠΙΤΕΣ: ΠΕΔΙΟΝ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΛΑΜΠΡΟΝ!

  • Οι πίτες αποτελούν την πεμπτουσία της ελληνικής κουζίνας των φτωχών. Αυτή την εποχή ενδείκνυνται οι χορτόπιτες. Στη λαϊκή θα βρούμε λάπατα, σέσκουλα, σπανάκια, πράσα, παπαρούνες, τσουκνίδες, καυκαλήθρες, βρούβες, ζοχούς και, φυσικά, δυόσμο, μαϊντανό, μυρώνια, άνηθο, φρέσκα κρεμμυδάκια και σκορδάκια. Εκτός από αυτά, σε ορισμένες λαϊκές, και πιο συχνά εκτός των μεγάλων πόλεων πωλούνται και ανακατεμένα χόρτα για πίτες. Για ένα ταψί διαμέτρου 32 εκ., με έτοιμο φύλλο, δεν θα ξοδέψουμε πάνω από 6 €!

  • Η δημοφιλής τυρόπιτα είναι πιο σπάταλη συνήθεια, καθώς τα τυριά κοστίζουν περισσότερο. Για να ρίξουμε το κόστος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, αντί για φέτα ή σε συνδυασμό με αυτήν, ανθότυρο και μυζήθρα, που είναι φθηνότερα και πιο ελαφριά. Επίσης, εδώ θα αξιοποιήσουμε τυχόν μικροποσότητες από κίτρινα τυριά που έχουν μείνει στο ψυγείο και κινδυνεύουν να χαλάσουν.

  • Για να ξεφύγουμε από τα καθιερωμένα, βάζουμε τη γέμιση που θα φτιάξουμε πάνω σε φύλλο ζύμης για τάρτα, ιδέα που ταιριάζει πολύ σε ένα γιορτινό κάλεσμα. Η φτωχομαγειρική στην πιο γκουρμέ εκδοχή της!

  ΛΑΔΕΡΑ: Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑΣ

  [IMGR]http://sup.kathimerini.gr/kathnews/photos/10-04-10/10-04-10_332249_121.jpg[/IMGR]Τα λαδερά είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής κουζίνας, καθώς αποθεώνουν τα φρέσκα λαχανικά και μυρωδικά στην εποχή τους, που είναι φθηνότερα και πιο νόστιμα. Αυτή την εποχή αναζητούμε αγκινάρες, κουκιά και αρακά, ενώ όσο καλοκαιριάζει η γκάμα αυξάνεται: φασολάκια, στρογγυλά και πλατιά, ντοματοπιπεριές, μελιτζάνες, μπάμιες και κολοκυθάκια με τους πολύτιμους ανθούς τους.

  • Με ελάχιστα επιπλέον υλικά (π.χ. 1 καρότο και 2 - 3 πατάτες, ξερό ή φρέσκο κρεμμύδι, ακόμα και κοκκάρι) έχουμε ένα χορταστικό καθημερινό φαγητό που δεν θα κοστίσει πάνω από 2 ευρώ το άτομο!

  • Η σπάταλη συνήθεια να σερβίρουμε τα λαδερά ως γαρνιτούρα στο ψητό κρέας ή το κοτόπουλο είναι μεταγενέστερη. Αν θέλουμε οπωσδήποτε ζωική πρωτεΐνη στο φαγητό μας, συνοδεύουμε με λίγο ψητό λουκάνικο (200 - 300 γρ. για 4 άτομα) ή προσθέτουμε στο τέλος του μαγειρέματος 100 - 150 γρ. ψιλοκομμένο σύγκλινο ή απάκι Κρήτης, που θα ανεβάσουν το κόστος της μερίδας κατά 50 λεπτά, αμελητέο ποσόν αν αναλογιστούμε τη νοστιμιά που θα προσδώσουν στο πιάτο.

  ΤΟ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΜΕ 2 ΕΥΡΩ

  • Το πλιγούρι είναι μια υγιεινή και αρκετά οικονομική λύση (περίπου 2 € τα 500 γρ.). Μαγειρεύεται όπως το ρύζι με γενική αναλογία 1 πλιγούρι - 3 υγρό. Μπορεί να γίνει κοκκινιστό, γέμιση, γαρνιτούρα αλλά και κυρίως γεύμα με λαχανικά ή κρέας.

  • Μια ιδιαίτερη και αρωματική πλιγουροσαλάτα με 2 € το άτομο μας έδωσε ο Χριστόφορος Πέσκιας: Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά 2 φλιτζάνια πλιγούρι με 6 φλιτζάνια ζωμό ή νερό, αλάτι και λίγες ίνες σαφράν, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανό, 1 ματσάκι μυρώνια, 1 ματσάκι άνηθο ή μάραθο και 1 ματσάκι δυόσμο (αν δεν βρούμε κάποιο, το αντικαθιστούμε με ό,τι βρούμε) και 4 φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε 300 γρ. ντομάτες, ψιλοκομμένες (στην εποχή τους) ή ντοματίνια κομμένα στη μέση, 2 αγγουράκια σε κυβάκια, 150 ml ελαιόλαδο, 2 κουταλιές λεμονοχυμό και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε το πλιγούρι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 1 - 2 ώρες. Σερβίρουμε σε 4 πιάτα και γαρνίρουμε με 200 γρ. καπνιστή πέστροφα, κομμένη σε κομμάτια.

  ΧΟΡΤΟΡΥΖΑ ΑΠΟ 50 ΛΕΠΤΑ!

  [IMGR]http://sup.kathimerini.gr/kathnews/photos/13-04-10/13-04-10_332584_71.jpg[/IMGR]Με πρώτη ύλη το ρύζι και προσθήκη υλικών ανάλογα με την εποχή προκύπτουν νόστιμα και θρεπτικά πιλάφια, λαχανόρυζα, πρασόρυζα, σπανακόρυζα κ.ο.κ. στην… εξευτελιστική τιμή των 50 - 70 λεπτών το άτομο!

  • Εκτός από τα κλασικά πιλάφια, μπορούμε να φτιάξουμε δεκάδες άλλα, ανακατεύοντας -κατά την κινεζική συνήθεια- μικροποσότητες από λαχανικά με έτοιμο βρασμένο ρύζι. Η Νένα Ισμυρνόγλου δίνει ένα παράδειγμα: Ψιλοκόβουμε λαχανικά που έχουμε στο ψυγείο, π.χ. πιπεριές, καρότα, λάχανο, φρέσκα κρεμμυδάκια, πράσο (υπολογίζουμε συνολικά να μας βγάζουν 3 φλιτζάνια). Τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά με 3 - 4 κουταλιές λάδι, μέχρι να μαλακώσουν κάπως. Τα ανακατεύουμε με 1½ φλιτζ. τσαγιού ρύζι βρασμένο και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας μας. Υπολογισμός κόστους ανά μερίδα: 80 λεπτά.

  • Δείγμα μαγειρικής οικονομίας είναι η προσθήκη κρέατος στο ρύζι, αντί της συνήθειας να μαγειρεύεται το ρύζι χωριστά και να σερβίρεται ως γαρνιτούρα. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να φτιάξουμε πιλάφι με χοιρινό για 4 άτομα, δεν θα χρειαστούμε πάνω από 500 - 600 γρ. κρέας (προτιμότερο από σπάλα), ενώ, αν το μαγειρεύαμε μόνο του, θα χρησιμοποιούσαμε σίγουρα 1 κιλό. Κόβουμε το κρέας σε κύβους για να γίνει πιο γρήγορα. Το σοτάρουμε σε κατσαρόλα μόνο του για 10 λεπτά. Προσθέτουμε 5 κουτ. σούπας λάδι και 1 τριμμένο ξερό κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε τα υλικά για 5 λεπτά. Ρίχνουμε 300 ml χυμό ντομάτας, 1 ξυλάκι κανέλας, 10 κόκκους μπαχάρι, αλατοπίπερο και λίγο βραστό νερό να μισοσκεπάσει τα υλικά. Μαγειρεύουμε για 30 - 35 λεπτά ή μέχρι να βράσει το κρέας και να μείνει με τη σάλτσα του. Συμπληρώνουμε 1 λίτρο βραστό νερό, προσθέτουμε το ρύζι, αλατίζουμε, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 13 - 14 λεπτά. Ενα χορταστικό πιάτο με 1,30 € το άτομο.

  ΒΕΛΟΥΤΕ ΤΡΑΧΑΝΑ ΜΕ 2 ΕΥΡΩ ΤΟ ΑΤΟΜΟ

  • Κάθε καλοκαίρι, σε όλη την Ελλάδα, όπου υπήρχε ανεπτυγμένη η κτηνοτροφία, το περίσσιο γάλα μεταποιούνταν σε τραχανά ή άλλα παραδοσιακά ζυμαρικά. Η κλασική τραχανόσουπα, λευκή ή κόκκινη (με προσθήκη ντομάτας), ανέθρεψε γενιές και γενιές. Για ένα επίσημο τραπέζι, ο Χριστόφορος Πέσκιας τη μετατρέπει σε βελούδινη κρέμα (για 6 μερίδες): Σε μια κατσαρόλα βράζουμε 2 λίτρα νερό ή ζωμό, 1 ολόκληρο κρεμμύδι, 1 καρότο ολόκληρο, 1 ολόκληρη σκελίδα σκόρδου, 1 δαφνόφυλλο και 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι ή 1 κουτ. γλυκού ξερό. Μόλις κοχλάσει το υγρό, προσθέτουμε 1 κιλό τραχανά ξινό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 40 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Αποσύρουμε και πετάμε τη δάφνη, το θυμάρι (αν χρησιμοποιήσαμε κλωνάρι), το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο. Πολτοποιούμε τη σούπα στο μπλέντερ και σουρώνουμε τον πολτό. Ενσωματώνουμε 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό και 350 γρ. πρόβειο, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε. Δύο - τρεις σταγόνες μαστιχέλαιο θα δώσουν ιδιαίτερη νότα στη σούπα. Κι όλα αυτά θα μας κοστίσουν γύρω στα 2 € το άτομο.

  ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΠΕΣΤΟ: ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΌ 1 ΕΥΡΩ Η ΜΕΡΙΔΑ
  [IMGL]http://sup.kathimerini.gr/kathnews/photos/13-04-10/13-04-10_332584_131.jpg[/IMGL]Από τις φθηνότερες και πλέον δημοφιλείς πρώτες ύλες, τα ζυμαρικά κοστίζουν γύρω στο 1 - 1,5 € τα 500 γρ. Εκτός του ότι είναι φθηνά, έχουν ένα επιπλέον ατού: υπάρχουν σε διάφορα σχέδια και μεγέθη και μας δίνουν πολλές επιλογές μαγειρεμάτων: με σάλτσα ντομάτας, με κιμά, ως γαρνιτούρα σε κοκκινιστό κρέας, αλλά και στην πιο απλή εκδοχή τους, με ψητά ή σοταρισμένα λαχανικά, με λάδι και ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά ή με έτοιμες νοστιμιές, όπως κάππαρη, λιαστές ντομάτες, ελιές, αγκιναράκια λαδιού, τόνο, γαύρο μαρινάτο κ.ά. Ακόμη όμως και μια «σκέτη από γιουβέτσι», δηλαδή μια απλή μανέστρα ή άλλο ψιλό ζυμαρικό, μαγειρεμένο σε ζωμό κρέατος, μπορεί με τα κατάλληλα μυρωδικά και προσθήκη ντομάτας να γίνει πολύ νόστιμο.

  • Ενα άλλο μεγάλο κεφάλαιο - διδαχή από την κουζίνα της γείτονος Ιταλίας είναι τα πέστο μυρωδικών, που, παρά την προσθήκη του ακριβού κουκουναριού και της παρμεζάνας, δεν θα μας κοστίσουν πολύ. Χτυπάμε στο μπλέντερ 50 γρ. φυλλαράκια βασιλικού ή μαϊντανού με 1 φλιτζανάκι καφέ λάδι μέχρι να γίνουν μια παχύρρευστη σάλτσα. Προσθέτουμε 30 γρ. κουκουνάρια (που μπορούμε να τα έχουμε καβουρδίσει) και 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά) και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ανακατεύουμε το πέστο με τα ζυμαρικά και προσθέτουμε και 2 - 3 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη. Υπολογισμός κόστους για ένα πιάτο ζυμαρικών με πέστο: λιγότερο από 1 €!

  • Μεγάλο πεδίο δημιουργικού πειραματισμού προσφέρουν και οι μακαρονοσαλάτες. Προσθέτουμε υλικά ανάλογα με το γούστο μας, από λαχανικά εποχής, μυρωδικά και μπαχαρικά μέχρι κομμάτια τυριού, κρέας και κοτόπουλο από την προηγουμένη.
  http://www.ultragreek.com/forums/image.php?u=11&type=sigpic&dateline=1249092689

 6. Οι παρακατω 2 χρήστες σε ευχαριστούν Ανατολή για το θέμα αυτό:

  geodon (15-01-11),hammer (14-01-11)

 7. #4
  Εγγραφή
  05-07-2009
  Μηνύματα
  12.136
  Ευχαριστώ
  8.271
  Εχει 12.303 Ευχαριστώ σε 6.942 Posts

  Προεπιλογή Απάντηση: Η κουζίνα της κρίσης: Ταπεινά υλικά, δημιουργική μαγειρική

  6 ιδέες μαγειρικής ανακύκλωσης

  Το μπαγιάτικο ψωμί μπορεί να γίνει κρουτόν για σούπες και σαλάτες ή να χρησιμοποιηθεί, μουλιασμένο και στυμμένο, σε μείγματα για μπιφτέκια. Κοτσάνια από μυρωδικά ή τα πράσινα σκληρά μέρη από πράσα και φρέσκα κρεμμυδάκια μπορούν, πλυμένα, να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή ζωμών.
  Ομως, και τα μαγειρεμένα φαγητά που περίσσεψαν μπορούν να μεταμορφωθούν σε νέα, πολύ νόστιμα φαγητά την επομένη.
  [IMGL]http://sup.kathimerini.gr/kathnews/photos/10-04-10/10-04-10_332251_31.jpg[/IMGL]1 Η λαχανοσαλάτα τρώγεται ευχάριστα από πολλούς και τη δεύτερη μέρα. Αν προτιμάτε μπορείτε να τη σοτάρετε ελαφρώς σε ελάχιστο λάδι και να τη σερβίρετε ως ζεστή σαλάτα με την προσθήκη ενός μυρωδικού (δοκιμάστε ρίγανη ή θρούμπι). Επίσης, μπορεί να γίνει πιλάφι με προσθήκη ρυζιού και ανάλογης ποσότητας υγρού.

  2 Το σπανακόρυζο μπορεί να γίνει ομελέτα. Αν μας έχουν περισσέψει γύρω στα 2 - 3 φλιτζάνια, θα προσθέσουμε 6 αυγά χτυπημένα, 150 γρ. λευκό τυρί της αρεσκείας μας, θρυμματισμένο, 1 - 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και 1 φλιτζάνι άνηθο ή δυόσμο (φυλλαράκια), ψιλοκομμένο. Θα αδειάσουμε το περιεχόμενο σε ένα ταψάκι λαδωμένο και θα το ψήσουμε στο φούρνο στους 180° C μέχρι να πήξει το αυγό και να ροδίσει η επιφάνεια.

  3 Αν μας περισσέψει 1 φλιτζάνι σάλτσα κιμά για μακαρόνια, μπορούμε να τον κάνουμε με κριθαράκι στην κατσαρόλα σαν κριθαρότο: Σε μία μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε 2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε συνεχώς και όταν αρχίσουν να βγάζουν το άρωμά τους, ρίχνουμε 2 φλιτζάνια κριθαράκι και ανακατεύουμε καλά να λαδωθεί παντού. Προσθέτουμε τον κιμά, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 4 φλιτζάνια ζεστό νερό. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας πότε- πότε μέχρι να χυλώσει το κριθαράκι, περίπου για 13 λεπτά. Αν χρειαστεί, κατά το μαγείρεμα, προσθέτουμε επιπλέον νερό. Σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι φυλλαράκια άνηθου ψιλοκομμένα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με βραστά χόρτα εποχής ή πράσινη σαλάτα και γραβιέρα σαγανάκι.

  4 Αν μας περισσέψουν 2 - 3 φλιτζάνια φασολάδα, μπορούμε να κάνουμε το εξής:
  Βάζουμε τα φασόλια να ζεσταθούν με τα υγρά τους μέχρι να πάρουν βράση. Προσθέτουμε 1½ φλιτζάνι ρύζι της αρεσκείας μας, το ανάλογο νερό (συνυπολογίζοντας και τα υγρά από τη φασολάδα) και αλατοπίπερο και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 15 - 20 λεπτά (ανάλογα με τον τύπο του ρυζιού) μέχρι να γίνει το οσπριόρυζο. Σβήνουμε το μάτι, αφήνουμε για 2 λεπτά και σερβίρουμε συνοδεύοντας με ελιές, πράσινες πιπεριές τουρσί και καπνιστή πέστροφα με λεμόνι και μάραθο ψιλοκομμένο. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με τα ρεβίθια και τις φακές.

  5 Με ένα 1½ φλιτζάνι λαδερό αρακά (χωρίς πατάτες) μπορούμε να κάνουμε σπαγκέτι με φέτα και αρακά. Χτυπάμε στο μούλτι 1 - 2 φορές 1 φλιτζάνι ντοματάκια κονσέρβας. Τα βάζουμε να βράσουν σε μια μέτρια κατσαρόλα με 1 φλιτζάνι νερό, 1 δαφνόφυλλο και αλατοπίπερο για 20 λεπτά. Ρίχνουμε τον αρακά μαζί με 1½ φλιτζάνι φέτα σε κυβάκια και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ανακατεύουμε τη σάλτσα αυτή με βρασμένα σπαγκέτι, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ψιλοκομμένο δυόσμο ή άνηθο (2 - 3 κουτ. σούπας), μοιράζουμε στα πιάτα, περιχύνουμε με ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
  [IMGR]http://sup.kathimerini.gr/kathnews/photos/10-04-10/10-04-10_332251_81.jpg[/IMGR]6 Το χθεσινό μπρόκολο ή το κουνουπίδι, που δεν θέλουμε να φάμε τη δεύτερη μέρα σαλάτα, μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα πολύ νόστιμο γκρατέν. Αν μας περίσσεψαν, λοιπόν, περίπου 300 - 400 γρ. μπουκετάκια, τα αραδιάζουμε σε ένα μικρό ταψάκι, τα περιχύνουμε με 3 - 4 κουτ. σούπας λάδι και σκορπίζουμε από πάνω 5 φέτες βραστό χοιρομέρι, κομμένες σε λωρίδες, και 2 - 3 πιπεριές Φλωρίνης από βαζάκι, σε κυβάκια. Περιχύνουμε το όλον με μια κρέμα τυριού που φτιάχνουμε ως εξής: Ανακατεύουμε με το σύρμα πολύ καλά 2 κουτ. σούπας καλαμποκάλευρο ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1 κουτ. σούπας νισεστέ, 2 κουτ. σούπας γάλα, 1 αυγό χτυπημένο, 200 γρ. γιαούρτι και αλατοπίπερο. Ψήνουμε στους 180° C για 25 - 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
  http://www.ultragreek.com/forums/image.php?u=11&type=sigpic&dateline=1249092689

 8. Οι παρακατω 2 χρήστες σε ευχαριστούν Ανατολή για το θέμα αυτό:

  geodon (16-01-11),takisote (15-01-11)

Παρόμοια Θέματα

 1. Εφοδος στην κουζίνα της γιορτής!
  By Ανατολή in forum MAΓΕΙΡΙΚΗ
  Απαντήσεις: 0
  Τελευταίο Μήνυμα: 16-12-13, 20:05
 2. Απαντήσεις: 1
  Τελευταίο Μήνυμα: 23-11-13, 09:02
 3. Απαντήσεις: 0
  Τελευταίο Μήνυμα: 05-09-13, 18:59
 4. Απαντήσεις: 0
  Τελευταίο Μήνυμα: 14-02-13, 22:07
 5. Μαγειρική για αρχάριους
  By tasos_g in forum MAΓΕΙΡΙΚΗ
  Απαντήσεις: 0
  Τελευταίο Μήνυμα: 02-02-10, 21:38

Tags for this Thread

Δικαιώματα - Επιλογές

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
 • BB code is σε λειτουργία
 • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
 • Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
 • [VIDEO] code is σε λειτουργία
 • Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας