PDA

Επιστροφή στο Forum : 7 βήματα για αποτελεσματική προσευχήΑνατολή
11-07-09, 06:43
http://i42.tinypic.com/ayud86.jpg

Ο Μαρτίνος Λούθηρος, ο μεγάλος μεταρρυθμιστής, είπε κάποτε: «Κανένας δεν μπορεί να καταλάβει πόσο σημαντική και δυναμική είναι η προσευχή και τι μπορεί να πετύχει, παρά μόνο εκείνοι που το έχουν γευτεί και το έχουν ζήσει».

Πολλοί πιστοί, σήμερα, ποθούν να απολαύσουν τη χαρά της απαντημένης προσευχής, αλλά, δυστυχώς, στερούνται γνώσης σ αυτό το θέμα. Πολλές φορές αντιμετωπίζουν την προσευχή με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουν την υπόλοιπη ζωή τους: βιαστικά. Αραδιάζουν μια σειρά από αιτήματα στα γρήγορα και βάζουν ένα αμήν στο τέλος και μετά διερωτούνται γιατί οι προσευχές τους δεν απαντιούνται. Δεν αφιερώνουν χρόνο στο ν ακούσουν τη σιγανή φωνή του Θεού μέσα τους.

Ο Άντρου Μάρρυ αναγνώρισε τη σημασία του να ετοιμαστεί η καρδιά πριν την προσευχή όταν είπε: «Πριν κάνεις μια προσευχή ικεσίας πρέπει να ησυχάσεις και να λατρεύσεις το Θεό με την καρδιά σου, λέγοντας Του πόσο θαυμαστός και ένδοξος είναι. Σκέψου το τι μπορεί να κάνει και πόσο πρόθυμος είναι στο να απαντήσει τις προσευχές των δικών Του. Σκέψου τη θέση σου και τα δικαιώματα σου εν Χριστώ και περίμενε θαυμαστά πράγματα απ Αυτόν».

Όταν προσεύχεσαι, είτε στο δωμάτιο σου, είτε στην εκκλησία, είτε κάπου αλλού, να θυμάσαι ότι πριν βγάλεις λέξη απ το στόμα σου ότι είσαι εκείνη τη στιγμή στην παρουσία του Θεού.

Θέλεις να μπεις σε μια νέα διάσταση στην προσευχή σου; Θέλεις μια πιο βαθειά σχέση μαζί με το Θεό; Άσε με να συμμεριστώ μαζί σου 7 βήματα που συνεχώς με φέρνουν στην παρουσία του Θεού και με βοηθούν να λάβω θαυμάσια αποτελέσματα στην προσευχή μου.

Πρώτο βήμα: Ομολογία

Πως προσεγγίζεις το θρόνο του Θεού; Άρχισε με το να ομολογείς δύο πράγματα:

Ποιος είναι ο Θεός

Ποιος είσαι εν Χριστώ

Όταν αρχίζω να προσεύχομαι, συχνά λέω: «Πατέρα, το έλεος Σου είναι καινούργιο κάθε μέρα». Αρχίζω να ομολογώ τις υποσχέσεις Του, «Κύριε, ο Λόγος Σου λέει ότι αν ομολογούμε τις αμαρτίες μας, είσαι πιστός και δίκαιος να μας συγχωρήσεις. Θεέ μου ο Λόγος σου λέει ότι το αίμα του Γιού σου με καθαρίζει από κάθε αμαρτία. Πιστεύω Πατέρα, ότι εκπληρώνεις τις υποσχέσεις Σου σε μένα».

Συχνά αναφέρω εδάφια από την Αγία Γραφή που έχουν σχέση με τις υποσχέσεις του Θεού όσον αφορά ότι ακούει και απαντά τις προσευχές μου, όπως στο Ζαχαρία 13:9 που λέει: «Αυτοί θα επικαλεστούν το όνομά μου, και εγώ θα τους εισακούσω».

Μπορείς να ρωτήσεις, «Γιατί αναφέρεις εδάφια; Έτσι κι αλλιώς ο Θεός τα γνωρίζει.» Βεβαίως τα γνωρίζει, αλλά όταν ομολογάς τις υποσχέσεις Του στην προσευχή σου, τις κάνεις δικές σου.

Όταν αρχίσεις να ομολογάς τις υποσχέσεις του Θεού, δε σκέφτεσαι τον εαυτό σου καθώς Του λέεις ότι είναι Θεός Ισχυρός, και ότι είσαι παιδί Του. Ολόκληρο το είναι σου κινείται σε πνευματικό επίπεδο.

Δεύτερο βήμα: Δέηση

Δε διακηρύττουμε μόνο την αγιότητα του Θεού και τη θέση μας σαν πιστοί, ομολογούμε επίσης τις ανάγκες μας σ Αυτόν. Αυτό λέγεται δέηση. Μετά που μας λέει ο απόστολος Παύλος να ντυθούμε όλη τη πανοπλία του Θεού (Εφεσίους 6:11-17), μας ενθαρρύνει να «προσευχόμαστε πάντοτε με κάθε είδους προσευχής και δέησης δια του Πνεύματος» (Εφεσίους 6:18).

Ο Θεός γνωρίζει τα αιτήματά μας προτού του τα ζητήσουμε, όμως περιμένει να ακούσει την κραυγή της καρδιάς μας. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι υπάρχει κάτι περισσότερο στην αποτελεσματική προσευχή και τελειώνουν την ώρα της προσευχής τους όταν τελειώσουν τη λίστα τους με το «δώσε μου, ευλόγησε με». Δεν προχωρούν πιο πέρα από την προσευχή της δεήσεως. Παρουσιάζουν τα αιτήματά τους και λέγουν, «Λοιπόν, νιώθω καλύτερα τώρα. Αυτά είναι. Τέλειωσα».

Μετά τρέχουν να προλάβουν τα καθημερινά, ανάβοντας την τηλεόραση για να παρακολουθήσουν το δελτίο ειδήσεων, διαβάζοντας την εφημερίδα, τηλεφωνώντας σε κάποιο φίλο, και δεν καταλαβαίνουν ότι ο Θεός ακόμη περιμένει.

Τρίτο βήμα: Λατρεία

Μετά που έκανες την ομολογία σου και παρέθεσες το αίτημα σου στο Θεό, μπες σε μια περίοδο θείας λατρείας. Αφιέρωσε χρόνο στην προσευχή σου. «Αποδώσετε στον Κύριο τη δόξα τού ονόματός του· προσκυνήστε τον Κύριο μέσα στο μεγαλοπρεπές αγιαστήριό του» (Ψαλμός 29:2).

Μια πνευματική ευαισθησία έρχεται μαζί με τη λατρεία που η σάρκα και τα συναισθήματα δεν μπορούν να παράγουν. Κάτι αρχίζει να συμβαίνει μέσα στο πνεύμα σου που δεν μπορείς να το καταλάβεις με το μυαλό σου. Αυτή η λατρεία και δοξολογία εκφράζονται από την καρδιά σου ή μέσω μιας θεϊκής γλώσσας.

Αυτό είναι κάτι περισσότερο από το να λες στο Θεό ποιος είναι. Μεταφέρεις τη βαθειά σου αγάπη για τον Πατέρα.

Τέταρτο βήμα: Κοινωνία

Σαν μεταφέρεσαι από τη λατρεία στην κοινωνία, οι προσευχές σου δεν είναι πλέον μόνο λόγια. Η αληθινή προσευχή προέρχεται από την καρδιά σου και βασίζεται πάνω στη σχέση σου μαζί Του. Είναι η γλώσσα του ουρανού, ο δρόμος που μπαίνεις μέσα στο θρόνο του Θεού και επικοινωνείς με τον ουράνιο σου Πατέρα.

Κοίταξες καμιά φορά τη σύντροφο σου και εξέφρασες την αγάπη σου χωρίς να πεις καμιά λέξη; Κάποιες φορές δεν χρειάζεται να πεις «Σ αγαπώ». Όλο σου το είναι μεταδίδει αυτό το συναίσθημα. Ίσως να έχεις τόσο στενή σχέση που ξέρεις τι σκέφτεται η σύντροφος σου πριν πει οτιδήποτε.

Αυτό θα γίνει και μαζί σου. Θα έχεις μια πολύ στενή επικοινωνία με τον Κύριο. Όμως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί προτού αφήσεις τις έγνοιες και μέριμνες σου στο περιθώριο και λατρεύσεις τον Κύριο απ την καρδιά σου. Αυτό φέρνει την ελευθερία που χρειάζεται για να επικοινωνήσεις αληθινά και ζωντανά με τον επουράνιο σου Πατέρα.

Ο απόστολος Παύλος προσευχήθηκε, «Η χάρη τού Κυρίου Ιησού Χριστού, και η αγάπη τού Θεού, και η κοινωνία τού Αγίου Πνεύματος είθε να είναι μαζί με όλους σας. Αμήν» (Β Κορινθίους 13:14).

Η κοινωνία είναι το κλειδί. Χρειάζεται χρόνο. Δεν υπάρχουν συντόμια.

Πέμπτο βήμα: Παράκληση

Η κοινωνία μ ας με το Θεό Πατέρα είναι θαυμάσια, αλλά η παράκληση είναι εξίσου σημαντική διότι είναι εδώ που αρχίζουν να συμβαίνουν πράγματα.

Η ομολογία, η ικεσία, η λατρεία και η κοινωνία μας φέρνουν ειρήνη που τόσο χρειάζεται για το σημαντικότατο βήμα της παράκλησης. Θυμήσου τα λόγια του Παύλου: «Μη μεριμνάτε για τίποτε· αλλά, σε κάθε τι, τα ζητήματά σας ας γνωρίζονται στον Θεό με ευχαριστία διαμέσου τής προσευχής και της δέησης» (Φιλιππησίους 4:6).

Η ειρήνη σε φέρνει στη λατρεία και η λατρεία σε φέρνει σε στενή επικοινωνία. Το Άγιο Πνεύμα αρχίζει να σε κυβερνά και έτσι αρχίζεις να κάνεις παράκληση.

Ο Παύλος έγραψε, «Παρόμοια, όμως, και το Πνεύμα συμβοηθάει στις ασθένειές μας· επειδή, το τι να προσευχηθούμε, καθώς πρέπει, δεν ξέρουμε, αλλά το ίδιο το Πνεύμα ικετεύει για χάρη μας με στεναγμούς αλάλητους» (Ρωμαίους 8:26).

Είναι σ αυτό το σημείο που αρχίζει να σου μιλά ο Κύριος με το να σου φέρνει ονόματα και πρόσωπα στο μυαλό σου. Νιώθεις μια εσωτερική καθοδήγηση να προσευχηθείς για κάποιον. Πιθανόν να μην ξέρεις για τι προσεύχεσαι. Ξαφνικά όλο σου το είναι αγγίζει τον Κύριο. Βγαίνουν γοερές κραυγές από μέσα σου.

Μέσω της παράκλησης γίνεσαι ένα θαυμαστό όργανο στα χέρια του Παντοκράτορα. Σαν αποτέλεσμα το αιώνιο μέλλον πολλών ανθρώπων αλλάζει! Δόξα στον Κύριο.

Έκτο βήμα: Δοξολογία

Διά της πίστεως γνωρίζεις ότι το θαύμα που περιμένεις είναι στο δρόμο. Γι αυτό έρχεται τώρα μια ώρα αναψυχής και δοξολογίας.

Αρχίζεις να γιορτάζεις το τι έκανε ο Θεός. Όπως τον ψαλμωδό υψώνεις τα χέρια σου και φωνάζεις, «Αινείτε τον Κύριο, επειδή ο Κύριος είναι αγαθός· ψαλμωδήστε στο όνομά του, επειδή είναι τερπνό» (Ψαλμός 135:3). Και θα διαλαλήσεις, «Θα σε δοξολογήσω με όλη μου την καρδιά» (Ψαλμός 138:1).

Έβδομο βήμα: Ευχαριστία

Η καρδιά σου είναι γεμάτη ευχαριστία προς τον Κύριο. Όλη την ημέρα, είτε οδηγάς, είτε δουλεύεις, είτε κάνεις κάτι άλλο η καρδιά αναπέμπει συνεχώς ευχαριστίες προς τον Κύριο. Λέει ο Παύλος, «ριζωμένοι και εποικοδομούμενοι σ' Αυτόν, και στερεωνόμενοι στην πίστη, όπως διδαχθήκατε, περισσεύοντας σ' αυτή με ευχαριστία» (Κολοσσαείς 2:7).

Σήμερα σαν έρχεσαι ενώπιον του Θεού στην προσευχή, σε ενθαρρύνω να εφαρμόσεις αυτά τα βήματα. Μην βιάζεσαι στην προσευχή σου. Δώσε χρόνο στο Θεό να σου μιλήσει και σαν το κάνεις αυτό θα έρθεις σε μια πιο στενή επικοινωνία με τον Κύριο και θα δεις θαυμάσιες απαντήσεις στις προσευχές σου.

Μπ.Χ.
www.machera.com

ευχαριστούμε Angie