PDA

Επιστροφή στο Forum : ΘΕΟΣtifa
10-10-09, 21:36
ΘΕΟΣ

http://img75.imageshack.us/img75/5898/otheos6103241.jpg
Πριν μπω στο ψαχνό θα αναφέρω, έτσι, ως μπηχτή κάτι που είδα στο ίντερνετ, την επονομαζόμενη «crisis of theory» …;

Crisis of theory είναι μια κατάσταση, ή κάτι τέτοιο, στο οποίο βρίσκεται ένα άτομο, όπου έχει διαμορφώσει μια άποψη για ένα θέμα, ορθώς, ή μη και ανεξάρτητα από τα ερεθίσματα που δέχεται σχετικά με το θέμα αυτό, το άτομο μένει προσκολλημένο στην άποψη που έχει διαμορφώσει, ακόμα και αν αυτή καταρρίπτεται αναμφισβήτητα.

Η κριτική του ικανότητα, δηλαδή, δεν μπορεί να αξιοποιήσει νέα στοιχεία και να δράση αναλόγως για πολλούς λόγους, τους οποίους και θα εξετάσουμε παρακάτω

αλλά απεναντίας επιμένει στην διαμορφωμένη άποψη «τυφλά» και «δογματικά» αποκλείοντας κάθε πληροφορία που να την αμφισβητεί, η έστω που να την κρίνει και να την «επεξεργάζεται» με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτή είναι λοιπόν η «κραισις οφ Θιορυ», κάντε ένα σκονάκι σε μια γωνία του μυαλού σας επειδή θα την χρειαστούμε λίαν συντόμως..

Ας αρχίσουμε λοιπόν …;

ΘΕΟΣ, Θεός, θεός. Αρχικά, ας κάνουμε έναν διαχωρισμό του θέματος σε δυο ενότητες:

1) Θρησκεία, ως γήινη «αντιπροσωπία» του Θεού.

2) Ο Θεός ο ίδιος ως οντότητα.

1- Θρησκεία.

Εφόσον απευθύνομαι σε ελληνικό κοινό, ας πάρουμε ως βάση τον χριστιανισμό. Όπως όλες οι θρησκείες, διακηρύσσει ότι αυτά που λέει είναι ο σωστός δρόμος του ενός και αληθινού Θεού..

(Ας πούμε ότι ο Θεός υπάρχει).

Σύμφωνα με τις διδαχές της ορθοδοξίας, αν ακολουθήσεις τον δρόμο Του με οδηγό τις γραφές, τα διδάγματα της εκκλησίας κ.λ.π. θα πας στον παράδεισο, θα έχεις αιωνία ζωή, ΘΑ ΣΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΟΥ μα, αν είναι έτσι τα πράγματα, κάτι δις άνθρωποι στην γη είναι καταδικασμένοι στις φλόγες της κολάσεως, αφού στην γη υπάρχουν εκατοντάδες θρησκείες και αφού η θρησκεία σου καθορίζεται αποκλειστικά από το ΤΟΠΟ γέννησης σου, τότε το μείζον θέμα της σωτηρίας της ψυχής σου είναι απλά θέμα πιθανοτήτων. Επιπλέον, ποιος μας λέει ότι η ΔΙΚΗ ΜΑΣ θρησκεία είναι η σωστή; Ο κάθε πιστός προωθεί την δικιά του ατζέντα.

Ποιος μπορεί να μου επιβεβαιώσει ότι η Χ, Ψ θρησκεία είναι η ΣΩΣΤΗ, για να σιγουρευτώ κι εγώ η καψερή το που θα πάει η ψυχή μου μετά θάνατον;

Εδώ μιλάμε για αιώνια ευτυχία ή αιώνια πυρά, τα πράγματα είναι σοβαρά!
Εδώ μιλάμε για την ΨΥΧΗ ΜΟΥ!
Αφού κάθε θρησκεία αυτοαποκαλείται ως η μόνη αληθινή, αφού δεν υπάρχει αντικειμενικό κριτήριο ορθότητας, πως θα επιλέξω ποιον δρόμο θα ακολουθήσω;

Πως θα επιλέξω, «ποια εκδοχή του Θεού» (θρησκεία) θα πιστέψω;

Χριστιανισμό?

Βουδισμό?

Κομφουκιανισμό?

Ισλαμισμό?

…; …;..ισμό?

?

Ο μοναδικός λόγος που είμαι χριστιανή, είναι επειδή γεννήθηκα τον 21ο αιώνα, στην Ελλάδα, όπου το επίσημο θρήσκευμα είναι ο χριστιανισμός. Επειδή μου το είπαν, η οικογένεια μου, τα σχολικά βιβλία, η εκκλησία, τα ΜΜΕ. Δεν έχω αντικειμενικό λόγο.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ!
Πάρα πολλά από αυτά που μου είπαν κοντράρουν στα ίσια τις εμπειρίες μου και την κοινή λογική.

Πράγματα που αν τα πεις σε άνθρωπο εντελώς ανεπηρέαστο από θεολογικά περιβάλλοντα θα τα βρει γελοία και παρανοϊκά, και με το δίκιο του.

Πράγματα όπως:
Αναστάσεις νεκρών,

θεάνθρωποι που περπατάνε στο νερό,

παρθένες που κάνουν παιδιά,

θάλασσες που χωρίζονται στα δυο,

πλημμύρες κάθαρσης,

άγγελοι, δαίμονες, δράκοι,

θρόνοι στα σύννεφα..

Τι βιασμός της λογικής είναι αυτός?

Γιατί να δεχτώ τέτοιες χαζομάρες? (κατ’ εμέ)

Και γιατί ο χυδαίος διαχωρισμός θρησκείας -; μυθολογίας?

Ποια η διάφορα τρέλας μεταξύ τρεξίματος στο νερό και σφυρηλάτησης κεραυνών?

Μεταξύ ανάστασης νεκρών και μεταμόρφωσης σε ταύρο με ύπουλο σκοπό το σεξ?

Και γιατί συναντώ τέτοια τραγελαφικά (στην κυριολεξία πολλές φόρες) σε όποια θρησκεία και αν πέσει το μάτι μου?

τουλάχιστον, αν διαλέξω μια (στην τύχη δυστυχώς) ίσως να εξασφαλίσω την σωτηριιια της ψυχηηηης …;

Σωτηρία?
Στην συντριπτική πλειοψηφία των θρήσκων, το εφάπαξ έρχεται μετά θάνατον!

Δηλαδή δεν έχεις καμία απόδειξη ότι θα κερδίσεις κάτι αν ακολουθήσεις τον δρόμο του Θεού!

Μετά την απομάκρυνση από την ζωή, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται!

Κάτι βρωμάει στην όλη υπόθεση.

Δεν υπάρχει καμία απολύτως στερεή βάση στο παγκόσμιο θρησκευτικό οικοδόμημα …;

Τότε γιατί επιζεί έως σήμερα?

Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου εν έτη 2009 πιστεύει τέτοιες ιστορίες

Χμμμ …;.

Οι εκτιμήσεις μου:

- Η ανασφάλεια της ζωής ανά τους αιώνες, ο φόβος, η αβεβαιότητα, η έλλειψη παιδείας γεννούν και συντηρούν τέτοιες τάσεις και φαινόμενα. Οι δυσκολίες μας κάνουν να κοιτάμε ψηλά με την ελπίδα ότι κάποιος παντοδύναμος μας προσέχει και μας φυλάει …;

- Η τρομακτική επιρροή που έχει στις μάζες κάθε μορφή θρησκείας, που διαμορφώνει και ποινικοποιεί συνειδήσεις και ηθικές αξίες εχθρικές προς την εξουσία την οποία υπηρετεί, ως θεσμός του εκμεταλλευτικού μηχανισμού της..

Δηλαδή, η θρησκεία δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν μηχανισμό υποδούλωσης και κάλπικου εφησυχασμού των υποτακτικών στην εξουσία. Απλά, οι ηθικές προεκτάσεις της (και καλά) την έχουν ανεβάσει σε ένα στάτους σεβασμού.

Θρησκεία και επιστήμη.

Από το καιρό της εγκαθίδρυσης της ως μέσο καταπίεσης και έλεγχου, η θρησκεία αντιπαλεύει καθετί που μπορεί να απειλήσει την συνοχή της και την φαινομενική σταθερότητα και «αλήθεια» της. (Τον παραλογισμό της δηλαδή) και φυσικά, ποιος άλλος θα εναντιώνονταν στον παραλογισμό, από τον πρεσβευτή της λογικής, η επιστήμη. Η διαμάχη αυτή έφτασε στο αποκορύφωμα της ως γνωστόν τον μεσαίωνα, ενώ σήμερα περιορίζεται στην θεωρητική φυσική και κοσμολογία.

Τι Θράσος!

Την στιγμή που η θρησκεία, από την στιγμή της εφεύρεσης της δεν έχει σημείωση ΚΑΜΙΑ πρόοδο. Τίποτα. Μηδέν! Τόσο στην κατανόηση του κόσμου μας, όσο και στην κατανόηση της ίδιας της θρησκείας και διαφόρων θεολογικών θεμάτων!

Από την άλλη, η επιστήμη έχει ερμηνεύσει πληθώρα φαινομένων και αινιγμάτων, πολλά από τα οποία είχαν υπερφυσική ή θεολογική «ερμηνεία». Θρησκείες του χθες είναι σήμερα επιστημονική βάση και καθημερινότητα με το δίκιο τους λοιπόν, αφού η επιστήμη μπορεί να θεωρηθεί ο χάρος των θρησκειών. Θρησκείες, οι οποίες σε κάθε ερώτημα που βασανίζει την ανθρωπότητα, παλεύουν για να επικρατήσει η θεολογική ερμηνεία, καθυστερώντας την επιστημονική και κοινωνική πρόοδο.

- Ποιος έφτιαξε το σύμπαν?

- Ο θεός.

- Τι υπήρχε πριν από το σύμπαν ?

- Ο θεός.
- Ποιος είναι ο σκοπός της ύπαρξη μας?

- Ο θεός ξέρει.
- Τι συμβαίνει αφού πεθάνουμε?

- Ο θεός το ξέρει.

ΑΝ ΣΤΡΙΨΩ ΕΝΑ ΚΕΡΜΑ, ΤΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙ?
ΚΟΡΩΝΑ Η ΓΡΑΜΜΑΤΑ?

Ένας θεός ξέρει..
Αυτό είναι ο Θεός, η απόλυτη αξιωματική ακατανόητη λύση σε κάθε ερώτημα.

“; Ο Θεός είναι η λέξη μπαλαντέρ που επινόησε ο άνθρωπος για το μεγάλο άγνωστο”; Ερικ Βιργκο.

Η οικουμενική απόδειξη, κατάλληλη για κάθε θεωρία.

Υπάρχουν πολλά πράγμα που δεν κατανοώ ως ανήσυχος άνθρωπος, που μου φαίνονται άπιαστα, σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας ΑΛΛΑ δεν θα επινοήσω Θεούς και δαίμονες ως αυθαίρετη και εύκολη λύση. Θα κάτσω να το ψάξω με τα επιστημονικά εργαλεία που διαθέτω, έτσι ώστε αυτό που θα ανακαλύψω αργά ή γρήγορα, να ωφελήσει την ανθρωπότητα και τις επόμενες γενεές.. και ευτυχώς αυτό κάνει η επιστήμη μέχρι σήμερα.

Ας πάμε στη δεύτερη ενότητα.
2) Ο Θεός.

Πέραν από την εξέταση του θείου μέσα από κάποια θρησκεία, μπορεί και αυτοτελώς, όπως λένε πολλοί ως “;ένα κοσμικό πνεύμα”;, μια “;ανώτερη ύπαρξη”;, ή σε πιο extreme εκδοχές “;ένα πολυδιάστατο ον”;.

Ας πάρουμε τα πράγματα βήμα- βήμα:

Έχουμε μια ύπαρξη, μια οντότητα την οποία την ονομάζουμε Θεό.

Και θέτω εγώ το ερώτημα:

“;Υπάρχει Θεός”;?

Πως πρέπει να προσανατολιστεί η κρίση σου για να απαντήσεις?

=>Αν υπάρχει Θεός, τότε θα υπάρχουν είτε αποδείξεις, ή ενδείξεις, ή “;ίχνη”; της ύπαρξης ή της δράσης του. Αν όχι, τότε ίσως να υπάρχουν φαινόμενα που να τον καθιστούν αναγκαίο.

Αρχικά, αποδείξεις δεν υπάρχουν (εξάλλου αν υπήρχαν δεν θα ήταν αντικείμενο πιστής και λατρείας).

Επιπλέον δεν έχουμε εντοπίσει καμία ένδειξη ύπαρξης αυτού που ονομάζουμε Θεό στην γη ή κάπου στο σύμπαν.

Συνεχίζοντας, αδιαμφισβήτητο ίχνος δράσης/ύπαρξης κάποιου υπέρ-όντος, κάποιας θεϊκής παρέμβασης δεν έχει καταγράφει, παρά μόνο αναρίθμητες περιπτώσεις του τύπου “;δάκρυσε η Παναγία”; ή “; έγινε περδίκι η γιαγιά με το 3πλο εγκεφαλικό”;.

Τα λεγόμενα αυτά « Θαύματα», (πέραν των περιπτώσεων απατής με κερδοσκοπικούς σκοπούς),

1ον -; δεν έχουν μελετηθεί σε ελεγχόμενο περιβάλλον επιστημονικά, ώστε να εξακριβωθεί η όχι-και-τόσο “;θαυματουργή”; ιδιότητα τους.. και

2ον η ιστορία μας διδάσκει ότι καθετί ανεξήγητο, στο τέλος ερμηνεύεται επιστημονικά.

Είπαμε, το υπερφυσικό του χθες είναι επιστημονικό δεδομένο σήμερα!

Επομένως δεν έχεις κανένα στοιχείο που να σε οδηγεί, ή έστω να υπονοεί ή να δικαιολογεί μια τέτοια ύπαρξη. Το μόνο που έχεις είναι “;ντοκουμέντα”; και “;ιστορίες”; διαφόρων θρησκειών, που έχουν διαιωνιστεί από γενιά σε γενιά..

“;Ντοκουμέντα”; και “;γεγονότα”; με ιστορική υποστήριξη και αληθοφάνεια εφάμιλλη της κοκκινοσκουφίτσας και του άρχοντα των δαχτυλιδιών …;

Δεν υπάρχει τίποτα απολύτως που να υποδεικνύει την ύπαρξη του Θεού, με οποιαδήποτε μορφή. Φυσικά, θα μου πείτε ότι δεν μπορώ να αποδείξω την ανυπαρξία του Θεού. Όντως …; Αλλά το θέμα είναι ότι δεν ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ …; Η έλλειψη απόδειξης ΥΠΑΡΞΗΣ με καλύπτει, επειδή αυτή αρκεί για να απορρίψεις την ύπαρξη του Θεού, σκεπτόμενη ορθολογικά.

Αλλά για να γίνω σαφέστερη, θα σας δώσω ένα ανάλογο παράδειγμα …;

Δηλώνω: στον πλανήτη Πλούτωνα, ζει υπογείως μια φυλή από μικροσκοπικές γκέι μέδουσες που μυρίζουν σαν χρυσάνθεμα και έχουν 7 πλοκάμια η καθεμία, ενώ επικοινωνούν αφήνοντας ροζ απεκκρίσεις και σιγοτραγουδώντας τον εθνικό ύμνο της Μάλτας.

Αστειάκι, ε?
Μπορώ να αποδείξω τα λεγόμενα μου? ΟΧΙ
Μπορείς να αποδείξεις ότι λέω μπούρδες? ΟΧΙ

Ανάλογα: δηλώνεις ότι κάπου στο υπερπέραν βρίσκεται ένα απροσδιόριστο ον, ένας υπέρ- νους, που μας παρακολουθεί και μας προσέχει, βρίσκεται πανταχού παρών και μετά θάνατον θα πάμε κοντά του στην αιωνία γαλήνη..

Ο ισχυρισμός σου είναι τόσο αέρινος και τόσο φανταστικός όσο ο δικός μου …;

Όσο δεν χρειάζεσαι εσύ απόδειξη ανυπαρξίας των όντων που περιγραφώ, άλλο τόσο δεν χρειάζομαι κι εγώ απόδειξη ανυπαρξίας του όντος που περιγραφείς.

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ, ΑΡΚΕΙ.

Αν ήταν αλλιώς τα πράγματα, κάθε παρόμοια “;θεωρία”; θα ήταν 50-50 αν ισχύει ή όχι …; Γι αυτό και κάθε ισχυρισμός πρέπει να ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ προτού αποδεχθεί..

Αν η απόδειξη του είναι αδύνατη, τότε ο ισχυρισμός αυτός απορρίπτεται!

Είναι η λογική προσέγγιση.. επειδή η λύση για το αν υπάρχει θεός ανήκει στο δυαδικό σύστημα. Ναι ή όχι. 0 ή 1.

Δεν ισχύει το « υπαρκτός μέχρι αποδείξεως του εναντίου» αλλά το «ανύπαρκτος μέχρι αποδείξεως του εναντίου»!

Αν κάποτε ανακαλυφθούν στοιχεία που να ανατρέπουν την αποτίμηση αυτή, τότε φυσικά και οφείλουμε να αναθεωρήσουμε..

Επιπλέον, μπορεί κάνεις να επισημάνει εδώ ότι το χρησιμοποιούμενο συνήθως από διαφόρων ειδών ανορθολογιστές επιχείρημα ότι τόσο η απορρίψει όσο και η αποδοχή του Θεού είναι αμφότερες θέμα πιστής, εφ’ όσον και οι δυο είναι «αναπόδεικτες», δεν είναι παρά μια ανορθολογική σοφιστεία. Και αυτό, επειδή είναι λογικό να προσδοκά κάποιος ότι το βάρος της απόδειξης περί της υπάρξεως πραγμάτων που δεν μπορούν να αποδειχτούν δια της προσφυγής στις αισθήσεις μας, πρέπει να το επωμιστούν εκείνοι οι όποιοι υποστηρίζουν την ύπαρξη τους και όχι εκείνοι οι όποιοι υποστηρίζουν την ανυπαρξία τους. Το γεγονός ότι, όπως έχει δείξει η ιστορία, πράγματα και δυνάμεις που στο παρελθόν πιστεύετο πως είναι ανύπαρκτες, σήμερα θεωρούνται κοινός τόπος, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης της ανθρώπινης γνώσης, ενισχύει περαιτέρω αυτό το επιχείρημα για το βάρος της απόδειξης.

Είναι πασιφανές πως εάν κάτι υποστηρίζεται ότι υπάρχει, δυο λογικές πιθανότητες υπάρχουν: είτε ότι αυτό όντως υπάρχει, όποτε το να δειχθει η ύπαρξη του είναι απλώς ζήτημα χρόνου (και οι θρησκείες είχαν άφθονο χρόνο στα χιλιάδες χρόνια της ιστορίας τους για να δείξουν την ύπαρξη του Θεού, χωρίς ωστόσο να το επιτυγχάνουν), είτε όντως δεν υπάρχει, όποτε είναι αδύνατον να αποδειχθεί ποτέ η ύπαρξη του.

Κατά συνέπεια, θα ήταν παράλογο να περιμένουμε από τους αθεϊστές να αποδείξουν την ανυπαρξία του Θεού, αυτός είναι ο λόγος για τον όποιο ο αθεϊσμός δεν είναι απλώς θέμα πιστής, όπως είναι ο θεϊσμός. Τάκης Φωτόπουλος.

“;Αυτός είναι ο λόγος για τον όποιο ο αθεϊσμός δεν είναι απλώς θέμα πιστής, όπως είναι ο θεϊσμός”;.

ΑΚΡΙΒΩΣ. ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΛΟΓΙΚΗΣ!

Πίστη -> δέχομαι κάτι ως αληθινό, χωρίς να έχω αποδείξεις.

Τυφλή αποδοχή, απάθεια, μοιρολατρία, ελπίδα και θα αυτοπυροβοληθώ με αντεπιχειρηματικές σφαίρες στα λεγόμενα μου, -«Αυτά τα λες από αντίδραση! Περνάς περίοδο καθυστερημένης εφηβικής επαναστατικότητας και απορρίπτεις τα πάντα! Ισοπεδώνεις αξίες και ιερά! Περιθωριακή»!

Ορίστε μας. Χωρίσαμε τους ανθρώπους σε φυσιολογικούς που πιστεύουν, και σε μαλάκες που αντιδρούν, σύμφωνα με το «πίστευε, και μη ερεύνα». Τα παράλογα που μας επιβάλλουν από κούνια δεν τα θεωρούμε και τόσο παράλογα και όταν ένας μια μέρα σηκώσει και πει «ρε, κοιτάξτε εδώ! Είναι παράλογα!» το κάνει από αντίδραση, επειδή αναζητάει την προσοχή και είναι κομπλεξική και όχι επειδή είναι παράλογα και κάνουν το μυαλό της να ξερνάει!

-«Με την νοοτροπία σου δεν θα νιώσεις τον Θεό ποτέ»

-Να τον νιώσω, απότομη πτώση της θερμοκρασίας? Ρίγος στην σπονδυλική στήλη? με τηλεπάθεια? με την έκτη αίσθηση? πως αντιλαμβάνεσαι κάτι που «σύμφωνα με την πιο απλουστευμένη λαϊκή έκφραση βρίσκεται στον ουρανό και με την πιο προχωρημένη είναι πανταχού παρών?» Ε.Β.

-Τον Θεό δεν μπορείς να τον συλλάβεις με την λογική, είναι πέρα του ανθρώπινου νου.

«Ένας ωκεανός δεν χωράει μέσα σε ένα ποτήρι» μα.. αν είναι πέρα της λογικής …; ποιος και ΠΩΣ αναλήφθηκε την παρουσία του εκ των προτέρων?

Και το πιο σημαντικό …; τι είναι λογική?

Είναι το 1+1=2, είναι το μέσο και το εργαλείο χάρη στο οποίο η ανθρωπότητα προόδευσε και έφτασε εδώ που είναι σήμερα..

είναι γνώρισμα

αναπόσπαστο από την ζωή και από τον ίδιο μας τον εαυτό και την νόηση το ότι ο Θεός δεν στέκει στην λογική …; είναι ενδεικτικό της ανυπαρξίας του!

και είναι τεκμήριο που δείχνει πόσο περιττός και τεχνητός είναι στις ανθρώπινες κοινωνίες! Σκεφτείτε το λιγάκι..

Κάτι τόσο ξένο, τόσο παραμυθένιο, που αγνοεί την πραγματικότητα και ταξιδεύει τον νου εκτός της καθημερινότητας, εκτός των προβλημάτων και των δυσκολιών της αδικίας του σήμερα …;

Ένα ναρκωτικό …;

“; Η θρησκεία είναι το όπιο των λαών”; Κ. Μαρξ.

Ας το αναγνωρίσουμε πια …;

«δεν υπάρχει κανένας επουράνιος μπαμπάς, ο κόσμος μας δεν έχει οδηγίες χρήσης».Ε.Β.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση για μετά θάνατον ζωή και αιώνια ευτυχία..

Γι αυτό ας την επιδιώξουμε σήμερα, ας την κυνηγήσουμε.

Κάπου εδώ τελειώνω …; φαντάζομαι ότι πολλοί διαβάσατε τα κείμενα με κακό μάτι..

Λέω κάτι παράλογο όμως? Επικαλούμαι απλή λογική.. αν αισθανθήκατε προσβεβλημένοι, αναρωτηθείτε …; γιατί???

Γιατί να είναι το θέμα της θρησκείας, του θεού υπεράνω κριτικής και αμφισβήτησης?

Τώρα είναι η ώρα να ανατρέξετε στο σκονάκι στην γωνία του μυαλού σας.

«”;Μύθος”; είναι μια ιδέα, που, ενώ είναι ευρέως πιστευτή, δεν είναι αληθής.

Σε βαθύτερη έννοια, στην θρησκευτική έννοια, ο “;μύθος”; λειτουργεί ως κατευθυντήρια και κινητήρια δύναμη για τον λαό. Η προσοχή δεν δίνεται στην σχέση της ιδέας με την πραγματικότητα αλλά στην λειτουργία της. Δεν μπορεί να λειτουργήσει, εάν δεν είναι πιστευτή στην κοινωνία, στον λαό. Δεν είναι θέμα επιχειρηματολογίας, εάν κάποιοι άνθρωποι έχουν την παρόρμηση να αμφισβητούν την ορθότητα της ιδέας/ιστορίας αυτής. Οι υπέρμαχοι της δεν αντιπαρατίθενται καν με αυτούς. Τους αγνοούν, οι τους αποκηρύσσουν ως βλάσφημους …;»

«Η θρησκεία δεν θα μπορέσει ποτέ να αναμορφώσει την κοινωνία επειδή η θρησκεία είναι σκλαβιά. Ο χριστιανισμός, όπως και όλες οι θρησκείες είναι η άπατη των αιώνων. Αποσυνδέει το υποκείμενο από τον πραγματικό του αντικειμενικό κόσμο, τον άνθρωπο από την καθημερινή του ζωή, αλλά και από τον συνάνθρωπο του. Συνοδεύεται από την τυφλή υποταγή στην εξουσία.

Μειώνει την υπευθυνότητα και την δραστικότητα του ανθρώπου στο επίπεδο του ότι ο Θεός ελέγχει τα πάντα, και ως επακόλουθο, φρικτά εγκλήματα δικαιολογούνται στο όνομα της εθιστικής κατεύθυνσης και καθοδήγησης..»

“;Και κάτι σημαντικό …;”; «δίνει την δυνατότητα σε αυτούς που γνωρίζουν την αλήθεια αλλά χρησιμοποιούν τον μύθο για να χειραγωγήσουν και να ελέγξουν κοινωνίες. Ο μύθος της θρησκείας είναι το πιο ισχυρό εργαλείο που δημιουργήθηκε ποτέ

και αποτελεί το ψυχολογικό λίπασμα, στο οποίο άλλοι μύθοι μπορούν να αναπτυχθούν..»

Υ.Γ. Αφού υπάρχει Θεός, γιατί οι εκκλησίες έχουν αλεξικέραυνα; :-)

Υ.Γ. Συμπέρασμα είναι το μέρος όπου σταματάμε όταν κουραστούμε να σκεφτόμαστε”
www.nemesi.gr

hammer
10-10-09, 22:23
Σύμφωνα με τις διδαχές της ορθοδοξίας, αν ακολουθήσεις τον δρόμο Του με οδηγό τις γραφές, τα διδάγματα της εκκλησίας κ.λ.π. θα πας στον παράδεισο, θα έχεις αιωνία ζωή, ΘΑ ΣΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΟΥ μα, αν είναι έτσι τα πράγματα, κάτι δις άνθρωποι στην γη είναι καταδικασμένοι στις φλόγες της κολάσεως, αφού στην γη υπάρχουν εκατοντάδες θρησκείες και αφού η θρησκεία σου καθορίζεται αποκλειστικά από το ΤΟΠΟ γέννησης σου, τότε το μείζον θέμα της σωτηρίας της ψυχής σου είναι απλά θέμα πιθανοτήτων.ΛΑΘΟΣ ...ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΕΤΣΙ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ .... ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΝΗΜΕΡΩΤΟΣ


Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου εν έτη 2009 πιστεύει τέτοιες ιστορίες

Χμμμ …;.ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ 2009 Μ.Χ. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ? ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ???


- Η ανασφάλεια της ζωής ανά τους αιώνες, ο φόβος, η αβεβαιότητα, η έλλειψη παιδείας γεννούν και συντηρούν τέτοιες τάσεις και φαινόμενα. Οι δυσκολίες μας κάνουν να κοιτάμε ψηλά με την ελπίδα ότι κάποιος παντοδύναμος μας προσέχει και μας φυλάει …;ΑΦΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ???


Δηλαδή, η θρησκεία δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν μηχανισμό υποδούλωσης και κάλπικου εφησυχασμού των υποτακτικών στην εξουσία. Απλά, οι ηθικές προεκτάσεις της (και καλά) την έχουν ανεβάσει σε ένα στάτους σεβασμού.ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΝΙΩΘΩ ΥΠΟΔΟΥΛΩΜΕΝΟΣ ΟΥΤΕ ΠΑΩ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ .... ΤΙ ΛΕΣ ΓΙ'ΑΥΤΟ ???

Την στιγμή που η θρησκεία, από την στιγμή της εφεύρεσης της δεν έχει σημείωση ΚΑΜΙΑ πρόοδο. Τίποτα. Μηδέν! Τόσο στην κατανόηση του κόσμου μας, όσο και στην κατανόηση της ίδιας της θρησκείας και διαφόρων θεολογικών θεμάτων!


Από την άλλη, η επιστήμη έχει ερμηνεύσει πληθώρα φαινομένων και αινιγμάτων, πολλά από τα οποία είχαν υπερφυσική ή θεολογική «ερμηνεία». Θρησκείες του χθες είναι σήμερα επιστημονική βάση και καθημερινότητα με το δίκιο τους λοιπόν, αφού η επιστήμη μπορεί να θεωρηθεί ο χάρος των θρησκειών. Θρησκείες, οι οποίες σε κάθε ερώτημα που βασανίζει την ανθρωπότητα, παλεύουν για να επικρατήσει η θεολογική ερμηνεία, καθυστερώντας την επιστημονική και κοινωνική πρόοδο.Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΕΠΙΒΡΑΥΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΥΜΠΟΡΕΥΕΤΕ- Ποιος έφτιαξε το σύμπαν?

- Ο θεός.

- Τι υπήρχε πριν από το σύμπαν ?

- Ο θεός.
- Ποιος είναι ο σκοπός της ύπαρξη μας?

- Ο θεός ξέρει.
- Τι συμβαίνει αφού πεθάνουμε?

- Ο θεός το ξέρει.

ΑΝ ΣΤΡΙΨΩ ΕΝΑ ΚΕΡΜΑ, ΤΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙ?
ΚΟΡΩΝΑ Η ΓΡΑΜΜΑΤΑ?

Ένας θεός ξέρει..
Αυτό είναι ο Θεός, η απόλυτη αξιωματική ακατανόητη λύση σε κάθε ερώτημα.
Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΓΙ'ΑΥΤΟ ???


=>Αν υπάρχει Θεός, τότε θα υπάρχουν είτε αποδείξεις, ή ενδείξεις, ή “;ίχνη”; της ύπαρξης ή της δράσης του. Αν όχι, τότε ίσως να υπάρχουν φαινόμενα που να τον καθιστούν αναγκαίο.

Αρχικά, αποδείξεις δεν υπάρχουν (εξάλλου αν υπήρχαν δεν θα ήταν αντικείμενο πιστής και λατρείας).

Επιπλέον δεν έχουμε εντοπίσει καμία ένδειξη ύπαρξης αυτού που ονομάζουμε Θεό στην γη ή κάπου στο σύμπαν.

Συνεχίζοντας, αδιαμφισβήτητο ίχνος δράσης/ύπαρξης κάποιου υπέρ-όντος, κάποιας θεϊκής παρέμβασης δεν έχει καταγράφει, παρά μόνο αναρίθμητες περιπτώσεις του τύπου “;δάκρυσε η Παναγία”; ή “; έγινε περδίκι η γιαγιά με το 3πλο εγκεφαλικό”;.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΠΟΥ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΑΤΡΙΚΑ Ή ΨΑΧΝΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΑ Ή ΜΕΝΕΙ ΕΚΠΛΗΚΤΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ


“;Ντοκουμέντα”; και “;γεγονότα”; με ιστορική υποστήριξη και αληθοφάνεια εφάμιλλη της κοκκινοσκουφίτσας και του άρχοντα των δαχτυλιδιών …;ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΟΠΟΥ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΒΡΗΚΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΝΩΕ


Πίστη -> δέχομαι κάτι ως αληθινό, χωρίς να έχω αποδείξεις.ΚΑΙ ΑΝ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ???
ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΤΕ ΑΠΟΛΥΤΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ
ΠΟΤΕ ΜΗ ΛΕΣ ΠΟΤΕ


Ορίστε μας. Χωρίσαμε τους ανθρώπους σε φυσιολογικούς που πιστεύουν, και σε μαλάκες που αντιδρούν, σύμφωνα με το «πίστευε, και μη ερεύνα». Τα παράλογα που μας επιβάλλουν από κούνια δεν τα θεωρούμε και τόσο παράλογα και όταν ένας μια μέρα σηκώσει και πει «ρε, κοιτάξτε εδώ! Είναι παράλογα!» το κάνει από αντίδραση, επειδή αναζητάει την προσοχή και είναι κομπλεξική και όχι επειδή είναι παράλογα και κάνουν το μυαλό της να ξερνάει!

-«Με την νοοτροπία σου δεν θα νιώσεις τον Θεό ποτέ»
ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΟΛΥΤΗ ? ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΚΟΥΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΑΜΦΙΒΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ Ή ΟΧΙ ??? ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ???


Και το πιο σημαντικό …; τι είναι λογική?

Είναι το 1+1=2, είναι το μέσο και το εργαλείο χάρη στο οποίο η ανθρωπότητα προόδευσε και έφτασε εδώ που είναι σήμερα..
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ 1+1


Υ.Γ. Αφού υπάρχει Θεός, γιατί οι εκκλησίες έχουν αλεξικέραυνα; :-)ΓΙΑΤΙ ΤΙΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΘΕΟΣ
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΗΡΘΕ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗ.
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΛΑ ΛΑΘΗ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΝΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ
ΑΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΜΕ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΕΤΣΙ

ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΕΤΟΙΟ ΜΕΝΟΣ ???
ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΑΤΕ ΠΟΤΕ ?

Cloud
12-10-09, 09:50
μπραβο σακη ωραια τα εγραψες